Prodat dům a zůstat v něm bydlet umožňuje seniorům zpětná hypotéka. Je ale riziková

Na tuzemském trhu se objevil nový produkt - takzvaná zpětná hypotéka. Senioři ve finanční tísni můžou prodat svůj dům nebo byt, získat za něj peníze a žít v něm až do smrti. Podle České národní banky je ale zpětná hypotéka velmi riziková. V případě krachu společnosti by totiž senioři mohli přijít o peníze i majetek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři - důchodci - starší pár

senioři - důchodci - starší pár | Foto: Fotobanka stock.xchng

Produkt v Česku nabízí první firma. „Senior využije nečinné peníze, které má uložené v nemovitosti, aniž by se musel stěhovat pryč a prodávat ji. Zůstává dál majitelem a pečuje o ni jako o vlastní,“ popsal fungování renty z nemovitosti jednatel společnosti Jiří Vránek.

Zpětná hypotéka cílí hlavně na lidi starší 60 let. Společnost nemovitost finančně ohodnotí, sepíše s nimi smlouvu a peníze vyplatí jednorázově nebo měsíční rentou. Rodina o majetek nemusí přijít ani po smrti majitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senioři v Česku můžou poprvé využít takzvané renty z nemovitosti. Jak funguje a v čem může být riziková, popsala Barbora Kladivová

„Buď se pozůstalí rozhodnou splácet dlužnou částku a ponechat si nemovitost, nebo dojde k prodeji,“ doplnil Jiří Vránek.

O rentu z nemovitosti už podle slov společnosti projevily zájem desítky seniorů v Česku. Připravit se ale musí na poměrně vysoký vstupní poplatek. Může se vyšplhat až na 30 tisíc korun.

Přestože Česká obchodní inspekce společnost ještě nekontrolovala, nabádá spotřebitele, aby si smlouvy před podpisem pořádně pročetli.

„Spotřebitelům doporučujeme, aby v případě smlouvy zvážili, zda je tato půjčka pro ně výhodná, a řádně si přečetli všechny podmínky nabízené smlouvy, protože je to nová forma půjčky a v každém případě v budoucnu velmi těžko vypověditelná,“ řekl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Za velmi rizikový považuje produkt i Česká centrální banka.

„Ten, kdo prodá nemovitost s nějakým příslibem budoucích plateb, tak v případě úpadku poskytovatele zpětných hypoték může v budoucnosti přijít o vše,“ upozornil ředitel odboru komunikace ČNB Marek Zeman.

Systém zpětné hypotéky pochází ze Spojených států. Využívají ji ale i senioři třeba v Británii, Německu nebo Rakousku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme