Nahradí vás v práci robot? Web předpovídá, že nejohroženější jsou prodavačky a poštovní úředníci

To, že roboti budou vykonávat některé lidské činnosti, už dávno nepatří jen do kategorie sci-fi. V horizontu deseti až patnácti let by roboti mohli nahradit celou řadu profesí. Jaká to ale budou? Nový web vám řekne, jak pravděpodobné je, že to bude právě vaše.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový robotický přístroj ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, který umožní rychlejší a šetrnější operace

Nový robotický přístroj ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, který umožní rychlejší a šetrnější operace | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Web Willrobotstakemyjob.com (Vezmou mi roboti práci) rozlišuje celkem 702 různých profesí. Pomocí tzv. Gaussova klasifikátoru pravděpodobnosti umí spočítat kolika procentní je šance, že danou práci budou už brzy vykonávat roboti.

Dělníci, sekretářky, řidiči. Digitalizace a robotizace připraví o práci 400 000 lidí do roku 2030

Číst článek

Třeba u prodavače/prodavačky je ta šance 97%, podobně jako u poštovních úředníků. Web pracuje s daty, která v roce 2013 publikovali Carl Benedict Frey a Michael Osbourne z Oxfordské univerzity.

Podle jejich odhadů je třeba ve Spojených státech amerických „v ohrožení" téměř polovina všech profesí. Podobný výzkum mimochodem zveřejnil i Úřad vlády České republiky.

Mezi pozice, které jsou nejméně ohrožené robotizací, podle něj patří řídící pracovníci (ať už v obchodech nebo třeba marketingu), lékaři (kromě zubařů) a taky učitelé na vysokých školách a vyšších odborných školách.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme