Nejhorší říjen v historii záznamů. Prodej aut v Evropské unii klesl o 30 procent

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v říjnu meziročně klesl o 30,3 procenta na 665 001. Informovalo o tom ve čtvrtek na svém webu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej se snížil čtvrtý měsíc po sobě a letošní říjen je nejhorším říjnem v historii záznamů. Nedařilo se hlavně skupině Volkswagen, z níž se nejhůře vedla Škoda Auto. V České republice byl pokles nových registrací mírnější.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkování v Praze.

V České republice se v říjnu podle ACEA prodalo meziročně o 24,7 procenta méně nových aut, celkem 12 670 | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za prvních deset měsíců letošního roku se ale prodej nových automobilů v Evropské unii meziročně zvýšil o 2,2 procenta zhruba na 8,2 milionu.

Prodej aut se oproti roku 2019 propadl o 36 procent. Vyšší odbyt zaznamenaly Hyundai a Volkswagen

Číst článek

Nedávný pokles prodeje v důsledku pokračující krize v dodávkách polovodičů pomohl vyrovnat silný růst ze začátku roku.

Největší evropské automobilové trhy zaznamenaly v říjnu dvouciferné ztráty, stejně jako většina ostatních trhů. V Itálii se prodalo o 35,7 procenta méně vozů, v Německu o 34,9 procenta, ve Francii o 30,7 procenta a ve Španělsku o 20,5 procenta.

Propad Škody

V České republice se v říjnu podle ACEA prodalo meziročně o 24,7 procenta méně nových aut, celkem 12 670. Za prvních deset měsíců roku ale počet registrací vykazuje růst o 5,7 procenta na 174 494 aut.

Z jednotlivých výrobců se v říjnu obzvláště nedařilo skupině Volkswagen, která v Evropské unii prodala meziročně o 44 procent méně vozů.

Další ochromení autoprůmyslu? Čínská vláda omezila výrobu hořčíku potřebného do hliníkových dílů

Číst článek

Nejhůře na tom byla Škoda Auto, která je součástí skupiny a které prodej v unii meziročně klesl o 50,2 procenta na 25 905 aut. Za prvních deset měsíců roku ale skupina Volkswagen prodej zvýšila o dvě procenta.

Naopak Škoda má i zde propad, a to o 5,3 procenta. Růst nevykázala za toto období jako jediná ze všech hlavních automobilek skupiny.

Výrazně nižší prodej (minus 33 procent) měla v říjnu i skupina Stellantis, jejíž součástí jsou značky Peugeot, Fiat nebo Citroën. Pokles o 31,7 procenta zaznamenala také skupina Renault, naopak jihokorejská skupina Hyundai registruje nárůst o 3,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme