Prodej aut se v Česku propadl o 12,5 procenta

Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut klesl od ledna do srpna v Česku meziročně o více než 12,5 procenta. Uvedl to Svaz dovozců automobilů. Zejména firmy projevily mnohem menší zájem o užitkové vozy, nakoupili jich o 64 procent méně než vloni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

užitkový automobil

užitkový automobil | Foto: Citroën

Prodej nákladních automobilů se od ledna do konce srpna snížil o 56 procent na 3225 aut, odbyt autobusů zaznamenal pokles o 40,6 procenta a motocyklů o 25,7 procenta.

Podle Jana Hodače, generálního tajemníka Asociace evropských výrobců automobilů ACEA,bylo možné tento dopad zmírnit, kdyby i v České republice bylo zavedeno šrotovné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor generálního tajemníka Asociace evropských výrobců automobilů Jana Hodače v Radiožurnálu

"Na druhé straně však existují země, jako třeba Španělsko či Velká Británie, kde byl propad ještě vyšší, o 40 až 50 procent," uvedl Hodač.

Hodač také zmínil, že se prodejci aut, zejména v Německu, obávají řetězových bankrotů poté, co skončí šrotovné. "Zatím se ale neví, zda šrotovné v Německu skutečně skončí. Já myslím, že po volbách německá vláda šrotovné v nějaké formě obnoví, i když možná ne v tak štědré podobě jako dosud," uzavřel Hodač.

Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme