Prodej nových aut v Česku překonal rekord. Lidé jich loni nakoupili přes 270 tisíc

Češi loni nakoupili přes 270 tisíc nových osobních aut. To je nejvíc v historii. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnil Svaz dovozců automobilů. Nejprodávanější tuzemskou značkou aut je Škoda následovaná Volkswagenem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia 2017 na prezentaci v Portugalsku

Škoda Octavia 2017 na prezentaci v Portugalsku | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Celkem 84 138 aut prodala značka Škoda Auto, následuje Volkswagen s prodejem 26 942 vozů a Hyundai s odbytem 21 420 aut. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia, kterou si pořídilo 27 051 motoristů, následuje Škoda Fabia (21 281) a Škoda Rapid (12 407).

V Česku loni z výrobních linek sjelo rekordních 1 376 000 aut. Firmy ale trápí nedostatek pracovníků

Číst článek

Stále oblíbenější jsou terénní auta a SUV. Z celkového počtu prodaných aut je to asi čtvrtina, potvrzuje tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný. „Už jsme téměř na 25 procentech a počítá se, že tento segment půjde ještě nahoru,“ řekl Radiožurnálu Pokorný.

Zvýšil se také prodej hybridních aut, která mají kromě klasického motoru ještě malý elektromotor, doplňuje Pokorný. „U hybridů i díky podporám státní správy, ale i díky příznivějším cenám, se tam zdvojnásobily prodeje,“ dodal Pokorný.

Klesá zájem o motorky

Prodej lehkých užitkových aut se zvýšil o 0,8 procenta na 19 398 vozů. První Peugeot prodal 3050 aut, druhý je Fiat s prodejem 2817 aut a třetí Ford prodal 2285 vozů. Nejprodávanější dodávkou byl Peugeot Boxer.

Nižší jsou ale registrace nákladních aut. Podle ekonoma Vojtěcha Opleštila ze společnosti PricewaterhouseCoopers za to může i nedostatek řidičů u dopravních firem. „Firmy, které by rozšiřovaly své flotily, mají problém s tím, že nemají někoho, kdo by s těmi jejich vozy jezdil,“ říká Opleštil.

O pětinu v Česku loni poklesl i počet prodaných autobusů. Firmy jich nakoupili zhruba 800. Klesla i poptávka po motocyklech a to o desetinu na 16 045 strojů. Nejprodávanější byla Honda s 2643 prodanými motocykly, následuje Yamaha s 1118 stroji a BMW, které prodalo 802 motocyklů.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme