Prodej nákladních automobilů v Česku prudce klesl

Krize se podepsala na prodeji automobilů. Za první pololetí tohoto roku zaznamenali prodejci prudký pokles nákupu aut téměř ve všech kategoriích. Přesná čísla dnes zveřejní Svaz dovozců automobilů. Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla nejvíce pokles prodej nákladních aut:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Užitkové vozy Volkswagen

Užitkové vozy Volkswagen | Foto: Tomáš Adamec

"Ve všech kategoriích, kde se objevují užitkové vozy, zaznamenáváme velmi hluboký pokles. Jak v kategorii do 3,5 tuny, což jsou lehké užitkové vozy, kde je propad skoro 60 procent, tak i u ostatních nákladních automobilů. Tam se pokles pohybuje přes 50 procent."

Prodej osobních aut na tom, ale tak špatně není. "Jediná třída, kde jsme zaznamenali lehký nárůst jsou osobní automobily, což je dáno větším počtem privátních zákazníků," dodal Tunkl.

Celkový prodej klesá i přesto, že poptávku podpořilo zavedení odpočtu DPH pro všechny osobní vozy a výrazné snížení cen nových aut. Celkovou situaci na trhu pro Radiožurnál zhodnotil analytik ČSOB Petr Dufek:

"Je zcela evidentní, že na jedné straně narůstají prodeje osobních aut, na druhé straně ale výrazně propadly prodeje lehkých užitkových vozidel, což jsou de facto osobní auta vybavená mřížkou. Na trhu se přeskupuje jedna skupina aut do druhé, celkově ale trh nadále padá."

Podle Dufka se negativní trend dá očekávat i v dalších měsících: "Je velmi pravděpodobné, že prodeje nových aut budou klesat i v dalších měsících. Pokles vidíme už v posledních osmi měsících a není důvod k tomu, aby se situace změnila."

Například v Německu automobilovému průmyslu výrazně pomohlo zavedení tzv. šrotovného. Díky tomu němci zaznamenali nárůst prodeje nových aut o 40 procent.

Přečtěte si také:
Mají velké automobily v Americe odzvoněno?
Šrotovné prošlo Senátem
Prodej aut v Evropě v květnu opět klesl
Mýtné by od příštího roku mohly platit i automobily nad 3,5 tuny
Británie se připojila k zemím EU, které zavedly šrotovné

Tomáš Medek, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme