Prodej osobních aut v Evropě klesá

Evropané v poslední době kupují méně osobních aut. Ukazují to aktuální statistiky Evropského sdružení výrobců, podle kterých prodej osobních automobilů v Evropské unii v říjnu klesl meziročně o 16,6 procenta. Pro automobilky byl přitom slabší celý letošní rok, protože prodeje klesly od ledna do října meziročně o 5,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta za jízdy - ilustr. foto

Auta za jízdy - ilustr. foto | Foto: Fotobanka PhotoRack

Jak na Rádiu Česko uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl, hlavní důvodem, proč lidé letos nakupují méně aut než loni, je syndrom nasycení trhu po šrotovném.

„Protože na pěti rozhodujících trzích v Evropě – Německu, Francii, Itálii, Británii a Španelsku – výrazně prodej aut v říjnu klesl. V některých zemích EU, jako je Rakousko, Belgie, Dánsko či Švédsko, sice naopak stoupá a drží se celý rok. Jsou to ale malé trhy, že těch pět zemí to ovlivňuje rozhodujícím způsobem,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v evropském automobilovém průmyslu jsme na Rádiu Česko mluvili s tajemníkem Svazu dovozců automobilů Pavlem Tunklem..

Připomněl, že úplně nejvýraznější propad je v Bulharsku – 35,5 procenta. „Z velkých trhů je to Německo, kde skončilo šrotovné loni na konci roku a kde celoroční propad činí 26,8 procent. Ještě nepatrně propadá Itálie (1,5 procenta) a Francie. Tyto země ale měly šrotovné až do půlky roku,“ uvedl.

Upřesnil, že pokles poptávky po nových autech zaznamenaly všechny značky s výjimkou BMW, která zaznamenala nárůst. „Nicméně celoročně se ten propad pohybuje řádově od jednoho do deseti procent s výjimkou Renaultu, který celoročně zaznamenává nárůst sedmiprocentní nárůst,“ doplnil.

V ČR se snížil dovoz ojetin

V České republice podle něj říjen projevil stejně jako ve ‘velké pětce‘. „Zaznamenali jsme propad 7 procent. Ovšem ten šel na vrub privátním zákazníkům, kteří loni celý rok drželi trh. Letos je tomu naopak – trh drží firmy,“ přiblížil.

Sedmiprocentní propad v říjnu podle něj znamenal, že se celoroční nárůst snížil o tři procentní body, takže celoročně český trh rostl o pět a půl procenta. Doplnil, že dovoz ojetých aut se oproti loňskému roku snížil o 12,5 procenta.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme