Prodej osobních počítačů klesl. Lidé mají zájem spíš o tablety

Prodej osobních počítačů ve světě klesá. Za první čtvrtletí letošního roku se snížil o 14 procent na zhruba 76 milionů kusů. To je největší propad od roku 1994, kdy analytici začali tento trh podrobně sledovat. Lidé mají místo osobních počítačů v oblibě spíše tablety a chytré telefony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní počítač (ilustr. foto)

Osobní počítač (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Podle analytické firmy IDC, která údaje zveřejnila, neoživila tento průmysl ani nejnovější verze systému od Windows. Hospodářská recese a následně menší ochota spotřebitelů utrácet vedla k tomu, že uživatelé si své počítače raději obnovili, než by si koupili nové.

Hewlett-Packard, který je největším výrobcem osobních počítačů na světě, měl odbyt nižší o 24 procent. Lenovo, světová dvojka na trhu, vykázala stejné výsledky jako loni, když prodala téměř 12 tisíc počítačů. A třetí Dell zaznamenal pokles o 10 procent.

Odbyt osobních počítačů dlouhodobě sleduje také společnost Gartner. Ta má kvůli odlišné metodice výpočtů sice jiná data, ale pořadí společností v celkovém prodeji je stejné.

Co se týká prodejů v jednotlivých státech, údaje za první čtvrtletí se podle vyjádření společností teprve zpracovávají. Podle některých odborníků však budou kopírovat vývoj ve světě.

Dá se proto předpokládat pokles i na českém trhu s osobními počítači, který se už v posledním loňském čtvrtletí snížil téměř o devět procent. Podle firmy IDC se nejvíce prodávala značka Hewlett-Packard, následovaly Lenovo a Asus.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme