Prodej počítačů ve druhém čtvrtletí klesl o 6 procent, obliba tabletů roste

Prodej osobních počítačů v Česku stále klesá. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se snížil podle průzkumu analytické firmy IDC na zhruba 188 tisíc, což znamená faktický pokles o 6 procent. Lidé mají místo osobních počítačů v oblibě spíše tablety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablet (ilustrační foto)

Tablet (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nejvíce se stále prodávají notebooky. Na celkovém odbytu se podílejí více než 60 procenty.

Následují stolní počítače. Z trhu je ale postupně vytlačují tablety, o které mají zájem hlavně domácnosti. A to hlavně díky jejich nízké ceně.

„Hlavním důvodem poklesu na trhu počítačů je příliš vysoký stav zásob z dřívějších čtvrtletí. Mezi důvody poklesu patří i důvody, které platily už v prvním čtvrtletí,“ vysvětluje analytik firmy IDC Petr Švagrovský a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej osobních počítačů sleduje Jan Beneš

„V neposlední řadě je to trh mini notebooků. Zatímco ještě před rokem představovaly 12 procent všech notebooků, v současnosti to jsou pouze 4 procenta.“

Poprvé v historii se na českém trhu dostala na první místo společnost Lenovo. Ve druhém čtvrtletí prodala 43 tisíc počítačů. Na druhé místo klesl Hewlett-Packard, třetí byl pak Acer.

Podle publicisty Daniela Dočekala ovlivňuje prodeje také to, že domácnosti používají stejný počítač řadu let.

„Řada lidí má počítače třeba pět, šest, sedm i více let a není velká ochota samozřejmě velmi rychle pořizovat něco jiného. Zpomalilo se i tempo inovace, co se týká operačních systémů, což byl jeden z dřívějších faktorů, který vedl ke koupi nové techniky,“ říká Daniel Dočekal.

Pokles prodeje počítačů očekávají analytici také v nadcházejících kvartálech.

Marína Dvořáková, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme