Prodej tabletů v Česku poroste, míní analytici. Důvodem je nižší cena než u notebooků

Podle odhadů analytiků bude zájem Čechů o počítačové tablety nadále růst. Jejich prodej se podle předpokladů letos zvýší o více než sto procent. To se výrazně promítne do výnosů firem, které je vyrábějí a prodávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablet (ilustrační foto)

Tablet (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Češi budou brát útokem prodejny s tablety v příštích dvou až třech letech, kdy by se měl celkový odbyt zvýšit až šestinásobně. Odhaduje to například poradenská společnost Gartner. Podle ní se v roce 2017 na českém trhu prodá téměř dva miliony tabletů.

Letos analytici očekávají dvojnásobný růst oproti loňsku. Prodej se podle nich přiblíží těsně k čtyřem stům tisícům.Vzrostou také příjmy firem, které počítačové tablety vyrábějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle odhadů analytiků prodej počítačových tabletů bude v ČR nadále růst. Podorbnosti zjišťoval Jan Beneš

Zatímco loni byly v Česku kolem tři čtvrtě miliardy korun, letos vzrostou na zhruba dvě miliardy. A za tři roky by měly dosáhnout roční výnosy v přepočtu sedmi miliard korun.

Odborníci jako důvod velkého zájmu o počítačové tablety většinou uvádějí nízkou cenu. Podle nich je to častý argument lidí, kteří se rozmýšlejí mezi nákupem tabletu a notebooku.
Právě na úkor počítačových tabletů se snižuje prodej některých osobních počítačů

„Trh tabletů dynamicky roste na úkor trhu notebooků. Zatímco ještě před rokem představovaly mininotebooky 12 procent všech notebooků, v současnosti jsou to pouze čtyři procenta. Došlo tam jen za mininotebooky na trhu notebooků o význačný pokles. Mininotebooky se propadly o osm procent,“ hodnotil trh s osobními počítači za druhé čtvrtletí analytik poradenské společnosti IDC Petr Švagrovský.

V Česku se hodně prodávají tablety od společnosti Apple. Podle firmy IDC byla loni tato americká společnost dokonce největším hráčem na českém trhu. Následují výrobci Samsung, Asus nebo Prestigio.

Co se týče prodeje tabletů na světových trzích, ve druhém letošním čtvrtletí jich prodali výrobci na celém světě přes 45 milionů. To je o deset procent méně než v prvním čtvrtletí. Jenže oproti předchozímu roku se prodej naopak zvýšil, a to o 60 procent.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme