Prodej Telecomu se odkládá

Státní podíl v Telecomu se zatím prodávat nebude. Rozhodla o tom vláda, která měla na stole dvě nabídky na koupi 51 procent státních akcií telekomunikační společnosti - jednu od konsorcia vedeného Deutsche Bank a druhou od Swisscomu a jeho finančních partnerů. O dalším osudu Českého Telecomu tedy bude rozhodovat až nový kabinet, který vznikne po volbách. I analytici poukazovali na to, že právě nyní je nejméně vhodná doba na prodej Telecomu, investoři jsou totiž finančně vyčerpáni a tak si příští vláda bude muset počkat na zlepšení situace na trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní budky

telefonní budky | Foto: Jan Rosenauer

"Důvodů je několik, ten hlavní důvod je ten, že zájemci nenabízeli za Český Telecom tolik, kolik byla představa vlády. Ta nabídka byla méně než 60 miliard korun. Čili vláda s touto nabídkou nesouhlasila a i z tohoto důvodu rozhodla Český Telecom zatím neprivatizovat," řekl Radiožunálu mluvčí vlády Libor Rouček.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Rouček - vláda odložila prodej Telecomu

Podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga už kabinet s oběma zájemci jednat nebude.

Vláda obě konsorcia začátkem dubna vyzvala, aby zvýšila své dosavadní nabídky, které nepřesahovaly 60 miliard Kč a představovaly tak pěti až desetiprocentní prémii za státní 51procentní podíl. Spolu s 27procentním podílem konsorcia TelSource se tak cena pohybovala okolo 90 miliard korun. Zájemci minulý pátek v nových nabídkách navrhli cenu jen nepatrně převyšující předchozí návrhy.

Analytik Patria Finance Jiří Soustružník říká, že neúspěch tendru potvrzuje nynější situaci firmy. "To, za kolik jsou ochotni případní investoři koupit ten podíl, je výrazně odlišné od toho, jakou hodnotu vláda přiděluje svému podílu v Českém Telecomu, potažmo rozdíl mezi tím, kolik investoři nabídli a tím, kolik si vláda myslí, že bude příští vláda moci získat za ten státní podíl."

Tržní cena Českého Telecomu se pohybuje kolem 111 miliard korun, čemuž odpovídá 56,7 miliardy korun za státní podíl.

Milan Kopp, Dušan Valenta, Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme