Musk překonal odpor vlastníků a kupuje Twitter. Zaplatí za něj 44 miliard dolarů

Americký miliardář Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (přes jeden bilion korun) společnost Twitter. Nejbohatší muž na světě tak získá kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou miliony lidí na celém světě. Twitter se tak po devíti letech přestane obchodovat na burze jako veřejná společnost. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 22:23 25. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří uživatelé Twitteru budou moci twítnou o 140 znaků obsáhlejší twít.

Sociální síť Twitter používají miliony lidí na světě | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Musk již začátkem dubna oznámil, že koupil v Twitteru zhruba devítiprocentní podíl. V polovině dubna pak přišel s nabídkou na převzetí celého podniku. Firma v pondělí uvedla, že její správní rada transakci jednohlasně schválila. Nyní musejí dohodu ještě odsouhlasit akcionáři a regulátoři.

„Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 dolaru v hotovosti,“ uvedla firma. Akcie podniku v pondělí posílily o téměř 5,7 procenta a uzavřely obchodování na 51,70 dolaru.

,Co je nelegální offline, musí být nelegální online.‘ Brusel schválil nová pravidla internetového obsahu

Číst článek

Správní rada Twitteru se ještě nedávno obávala nepřátelského převzetí ze strany Muska, schválila tak plán, který by umožnil stávajícím akcionářům koupit akcie s výraznou slevou, aby se rozředily podíly nových investorů. 

Svoboda vyjadřování 

Podle Muska je nutné, aby byl Twitter převeden do soukromého vlastnictví, aby se mohl rozvíjet a stal se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování.

„Svoboda projevu je základem fungující demokracie a twitter je digitální náměstí, na kterém se diskutuje o zásadních věcech pro budoucnost lidstva,“ uvedl Musk v pondělní tiskové zprávě společnosti Twitter. „Twitter má obrovský potenciál. Těším se, že budu s touto firmou a s uživatelskou komunitou pracovat na jeho využití,“ dodal.

Na svou budoucí platformu pak napsal, že chce, aby na síti zůstali i nadále jeho kritici. „Doufám, že i moji největší kritici zůstanou na twitteru, protože to je to, co znamená svoboda slova,“ tweetoval. 

I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means

18:12 – 25. 04. 2022

353694 3120741

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg činí jeho majetek zhruba 259 miliard dolarů. Tržní ocenění Twitteru se pohybovalo kolem 37 miliard dolarů. Časopis Time i ekonomický list Financial Times jej loni v prosinci vyhlásily osobností roku.

Bílý dům se v pondělí k dohodě o převzetí společnosti Twitter odmítl vyjádřit. Upozornil nicméně, že prezidenta Joea Bidena dlouhodobě znepokojuje síla sociálních médií a jejich schopnost šířit dezinformace.

Sociální síť Twitter byla pro veřejnost otevřena před téměř 16 lety, 15. července 2006. Umožňuje uživatelům posílat a číst příspěvky zaslané jinými uživateli, známé jako tweety.

zuj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme