Prodej vozů Škoda stoupá jak v Česku, tak i v Číně a Rusku

Škoda Auto v posledním pololetí zvýšila svůj prodej až o pětinu, celosvětově se tak dosud prodalo téměř 455 tisíc vozů, což představuje meziroční nárůst o zhruba 20 procent. Přibližně čtvrtinu vozidel prodala mladoboleslavská automobilka na největším trhu v Číně. I německé automobilky hlásí zvýšení prodeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fabie druhé generace po faceliftu

Fabie druhé generace po faceliftu | Foto: Škoda Auto

Rozhodující roli asijských trhů potvrzuje i redaktor časopisu Auto motor sport Michal Štengl. „Všechny důležité továrny tam už buď mají své výrobní závody nebo je plánují v nejbližší době postavit. Je jasně vidět, že hlavní automobilový byznys se odehrává v Asii,“ tvrdí.

Právě čínský a indický trh se budou podle něho starat o to, že automobilky budou neustále zvyšovat svoji produkci i prodej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor časopisu Auto motor sport Michal Štengl komentuje ve Světě o desáté nárůst prodeje automobilů

Škoda Auto posiluje také na českém trhu, výrazně se jí podařilo snížit ceny některých modelů. „Český trh je v tomto ohledu velmi specifický, například Škoda Fabia se cenou dostala na úroveň segmentu minivozů,“ upozorňuje Štengl.

V zahraničím prodeji chce Škoda posílit v Číně a Indii – otevírá tam čím dál více nových prodejních míst. „Poměrně úspěšná je Škoda Auto také v Rusku, kde vznikne další nový výrobní závod ve spolupráci s Volkswagenem a GAZem,“ informuje Štengl.

Nárůst prodeje hlásí i německé automobilky Volkswagen, ale i BMW nebo dokonce Porsche. Příčinu zvýšeného prodeje dražších vozů vidí Štengl v tom, že se firmy dostaly z finanční krize a chtějí obnovovat zastaralý vozový park.

„Protože mají více peněz, dovolují si nakupovat i vozy o třídu výš. Ale je to i obecný hlad po luxusních automobilech. Příkladem je automobilka Porsche, která zvýšila své prodeje o třetinu. To je u tak malého výrobce s tak drahými automobily vynikající výsledek,“ dodává.

Vladimír Kroc, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme