Prodej VW klesá, Škoda omezí výrobu motorů a převodovek

Automobilka Škoda znovu omezí výrobu. Informoval o tom interní časopis Škodovácký odborář. Po nedávném zrušení směn v motorárně se teď sníží i výroba převodovek. Důvodem jsou náznaky začínající krize v automobilovém průmyslu a pokles zájmu po autech mateřského koncernu Volkswagen v Jižní Americe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (14) - areál Škoda Auto - brána č. 7

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (14) - areál Škoda Auto - brána č. 7 | Foto: Jana Huzilová

Odbory tvrdí, že scénář omezování výroby se začíná podobat tomu na začátku krize před třemi lety. Jan Roh ze společnosti Cyrrus si ale myslí, že situace by se měla maximálně do roka zlepšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Roh ze společnosti Cyrrus na Rádiu Česko

„V Jižní Americe je stále velmi atraktivní trh, se kterým může Škoda i nadále počítat. VW například plánuje zdvojnásobit kapacitu v jednom brazilském závodě. Navyšovat kapacitu výroby bude v Brazílii i Renault,“ poznamenal Roh.

Podle nejnovějších informací prodala Škoda Auto do října téměř 665 000 aut. To je meziročně o asi 17 procent víc a v září měla rekordní prodej. Na světových trzích si tak drží výbornou pozici.

„Je to konkurence schopná značka i v době předchozí krize byla schopná držet poklesy prodejů do 4 procent, což se mnoha jiným nepodařilo. Pokud přijde další krize, nemělo by v případě Škody jít o tak razantní zásahy jako v letech 2008 a 2009,“ myslí si Roh.

V Česku podle něj prodej aut celkově stagnuje. Zvyšuje se ale zájem o vozy kategorie SUV a lidé jsou schopní a ochotní si připlatit za lepší a tedy dražší výbavu.

Vladimír Kroc, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme