Prodejci burčáku nedodržují předpisy

Napadením kameramana České televize skončila první dnešní kontrola stánkaře, který prodával burčák. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se zaměřili na prodejce burčáku, protože očekávají, že brněnská Velká cena přiláká výrobce nekvalitního vína. Hned v prvním případě zjistili pochybení a právě při této první kontrole došlo k napadení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkohol (ilustrační foto)

alkohol (ilustrační foto)

Tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková potvrdila, že agresivní chování kontrolovaných není výjimkou a inspektoři se ocitají i v opravdu nebezpečných situacích. "Stánkaři se často chovají dost agresivně. Poslední případ jsme zaznamenali v Karlových Varech, kdy jeden z prodejců hub napadl naši kontrolorku. V tomto případě jsme dokonce museli požádat o spolupráci městskou policii," řekla tisková mluvčí.

Nakonec inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce stihli v Jihomoravském a Olomouckém kraji prověřit šestnáct prodejců burčáku. Nejčastějším nedostatkem bylo označení prodávaných produktů. K výrobě burčáku totiž musejí být použity výhradně hrozny sklizené a zpracované na území České republiky.Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených, může být nabízen pouze pod názvem Částečně zkvašený hroznový mošt.

Prodavači ovšem toto nařízení všemožně obcházejí. Jak ale zdůraznil vedoucí odboru kontroly Vít Obenrauch, riskují tím značné postihy. "Zákon o vinohradnictví a vinařství na tento předpis samozřejmě pamatuje a horní hranice sankce za nedodržení je tři miliony," řekl Českému rozhlasu Obenrauch.

Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme