Prodejci při slevách porušili pravidla ve 40 procentech kontrol, zjistila ČOI

Prodejci ve 40 procentech případů porušují pravidla při poskytování nejrůznějších slev. Zjistili to inspektoři České obchodní inspekce, kteří provedli v 1. čtvrtletí letošního roku víc než 2 tisíce kontrol. ČOI proto udělila na 500 pokut za 4,3 miliony korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slevy (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

Nejčastějším nedostatkem u slev a akčních cen je nesprávné informování o ceně. „Na druhém místě je pak nedodržení zásad poctivosti prodeje. To znamená, že cena, která byla uvedená na regále se slevou, neodpovídala tomu, co bylo namarkováno u pokladny,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Proto důrazně doporučujeme kontrolovat si pak účtenky,“ dodal. Dalším prohřeškem je i nevystavení dokladu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejčastější prohřešky prodejců při výprodejích a slevových akcích, posal Českému rozhlasu mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

„Pokud jeden den například chleba zdraží na 100 korun a nikdo ho nekoupí a druhý den dají 80 procent slevu a stojí 20 – tak ho mají reálně s 80procentní slevou. Ale také se stává, a ČOI to už také odhaluje, že uvedou cenu po slevě, ačkoli to za původní cenu nikdy neprodávali.“

Jiří Fröhlich upozornil, že v takovém případě jde o klamavou praktiku. „Ale spotřebitelům doporučujeme, aby se dívali i jinde, kolik takové zboží stojí běžně i bez slevy. A možná pak skutečně ušetří.“

Zákonu neodporuje, pokud prodejci výrazně zlevní zboží, kterému v krátké době končí doba použitelnosti. „Spotřebitelům doporučujeme speciálně u výrazných slev kontrolovat si datum spotřeby a trvanlivosti.“

Přitom je důležité uvědomit si, že datum spotřeby značí i konec záruční doby zboží. „A dál se prodávat nesmí,“ zdůraznil Fröhlich.

„Pokud tam máte minimální dobu trvanlivosti, což jsou potraviny, které se rychle nekazí – například sušenky, nápoje, konzervy – ty se mohou prodávat dál, pokud nejsou zdravotně závadné.“

„Musí být však jako prošlé označeny a navíc umístěny odděleně,“ zdůraznil mluvčí Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme