Prodejny musí označovat původ masa. Za porušení nařízení hrozí postih

Od 1. dubna se u masných výrobků prodávaných v Evropské unii musí na obalech uvádět země původu. Lidé, kteří mají zájem o maso z tuzemského chovu, si to mohou lépe zkontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: public domain

Některé řetězce se snaží označování českého masa využít marketingově a na tuzemský původ upozorňují výrazným označením na obale.

„Abychom zákazníkům orientaci v úseku masa co nejvíce usnadnili, označujeme v našich prodejnách tyto produkty vlajkou. Na první pohled je tak zřejmé, které maso je českého původu,“ říká mluvčí jednoho z řetězců super- a hypermarketů Dagmar Krausová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o označování země původu u masa natočil redaktor Martin Karlík

Dříve se muselo označovat jen hovězí maso, teď se povinnost rozšířila i na vepřové, skopové, kozí a také drůbeží.

„To se k nám hodně dováží i právě do výsekového prodeje, to znamená do prodeje čerstvého masa. Tam se uvidí, jestli je český zákazník ochoten připlatit za to české maso – když ho bude nedostatek a tím pádem stoupne jeho cena – anebo jestli dál bude ochotně nakupovat třeba maso, já nevím, z Polska nebo z některých států mimo Evropskou unii,“ podotýká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

I když je maso označené jako české, nemusí to platit tak docela. „Pakliže to prase bude chováno a krmeno a poraženo v České republice většinu svého života, tak i tam lze dávat označení země původu Česká republika, byť se jako selata narodila někde jinde,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Kdo by nové nařízení o označování původu masa porušil, může dostat pokutu až 10 milionů korun.

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme