Prodi odmítl obětovat komisaře Solbese kvůli aféře Eurostatu

Šéf Evropské komise Romano Prodi odmítá, že by měl jeho kolega Pedro Solbes rezignovat kvůli skandálu kolem Eurostatu. Prohlásil to dnes při zvláštním dvouhodinovém slyšení v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Tam vysvětloval padesáti předním poslancům, jak je možné, že v minulosti docházelo ve statistickém úřadu unie k únikům evropských peněz v řádech milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romano Prodi

Romano Prodi | Zdroj: ČTK

Solbes je za Eurostat odpovědný, Prodi si přesto nemyslí, že při své práci pochybil. "Zprávy ukazují, že k nejvážnějším porušením pravidel docházelo před rokem 1999, tedy v době, kdy ještě Pedro Solbes nebyl zodpovědný za Eurostat," prohlásil Prodi.

Za příčinu nepravostí označil zejména osobu generálního ředitele Eurostatu Yvese Francheta a jeho neochotu s komisařem Solbesem komunikovat. "Ředitel statistického úřadu Franchet ho správně neinformoval o tom, co se tam dělo. Na základě šetření můžeme dokonce říct, že šlo o dezinformace. Komisař přitom stavěl na vzájemné důvěře," uvedl Prodi.

Franchet už byl ze své funkce dříve odvolán. Podle Prodiho teď musí dojít na kompletní restrukturalizaci statistického úřadu unie a také na zlepšení vnitřní kontroly a komunikace v Evropské komisi. Parlament se s tímto výkladem spokojil. Předsedové hlavních politických klubů zatím nežádali hlavu Pedra Solbese a sdělili, že si v klidu prostudují všechny podklady a na přelomu roku se rozhodnou, zda budou chtít něčí hlavy nebo ne.

Eurostat je nedílnou součástí Evropské komise a má status jednoho z jejích generálních ředitelství. Poskytuje statistické služby celému systému Evropské unie. Zaměstnává 700 lidí, z toho 580 v trvalém pracovním poměru. Hospodaří letos s rozpočtem 118 miliónů eur.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme