Prodloužení výjimky znejisťuje trhy, vzkázal Brusel Trumpovi. Unie chce trvalé vyjmutí z cel

Evropská komise vzala na vědomí rozhodnutí Spojených států prodloužit o měsíc Evropské unii a dalším zemím výjimku na dovozní cla na ocel a hliník. Tento krok podle ní ale jen prodlužuje nejistotu na trhu a už v současnosti má dopady na obchod. Bílý dům v noci na úterý oznámil, že platnost výjimky posunul do 1. června. Jinak by vypršela v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba oceli (ilustrační foto)

Výroba oceli (ilustrační foto) | Foto: Ina Fassbender | Zdroj: Reuters

Posunutí výjimky na americká cla prodlužuje podle Evropské komise nejistotu na trhu. Brusel požaduje trvalé vyjmutí Evropské unie z těchto cel.

Evropská komise v tiskovém prohlášení uvedla, že Evropská unie má být plně a trvale z dovozních cel a ocel a hliník vyňata. Uvalení těchto cel není podle komise odůvodnitelné národní bezpečností, jak argumentují Spojené státy.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová proto bude pokračovat v jednání s americkými představiteli, aby Evropská unie byla od těchto cel úplně osvobozena.

V opačném případě už má komise připravena opatření, kterými na jejich zavedení může reagovat. Mezi ně patří i uvalení dovozních cel na vybrané americké výrobky.

fin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme