Producenti drůbežího se obávají ztrát kvůli ptačí chřipce

Producenti se obávají dopadů ptačí chřipky na domácí trh s drůbežím masem. Po výskytu nemoci v okolních zemích zatím sice nezaznamenali přímo výraznější snížení odbytu, ceny drůbežího ale podle nich klesají. A protože ziskovost v odvětví je nízká, hrozí prý ekonomické ztráty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slepice

slepice | Zdroj: ČTK

Obavy o budoucnost vyjadřují chovatelé drůbeže i zpracovatelé. Zároveň ujišťují, že lidé mohou dál jíst drůbeží maso a vejce z velkoobchodů bez obav z nebezpečí přenosu nákazy ptačí chřipky na člověka.

"Spotřebitel se nemá čeho obávat, protože pokud dojde k řádnému tepelnému opracování drůbežího masa při teplotě vyšší jak 70 stupňů, nemusí dojít k nákaze," zdůraznil ředitel jedné z největších zpracovatelských firem Xaverov Zdeněk Štěpánek.

I přesto jde podle statistik prodej kuřat, slepic a krůt v posledních dnech dolů a padají i jejich nákupní ceny. Podle Františka Svobody z vedení Agrární komory je ale kontrola drůbeže na všech farmách velmi přísná a zaručuje nezávadnost zboží, které jde do prodeje.

"Denně vyhodnocujeme to, co se na halách vůbec děje - vyhodnocení úhynů, pitvy a všechno, co s tím souvisí. Takže já se tohoto neobávám, obávám se spíš, že kdyby se nám vyděsili spotřebitelé, poklesnul by zájem o drůbeží výrobky a tím bychom se mohli dostat ke sníženým cenám a horší prosperitě," uvedl Svoboda.

Ptačí chřipka se šíří Evropou a podle ornitologů je pravděpodobné, že se brzy vyskytne i v České republice. Nebezpečný virus byl potvrzen například v Německu, Rakousku, Itálii, ve Slovinsku a nově i v Maďarsku.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme