Producenti drůbežího se obávají ztrát kvůli ptačí chřipce
Producenti se obávají dopadů ptačí chřipky na domácí trh s drůbežím masem. Po výskytu nemoci v okolních zemích zatím sice nezaznamenali přímo výraznější snížení odbytu, ceny drůbežího ale podle nich klesají. A protože ziskovost v odvětví je nízká, hrozí prý ekonomické ztráty.
Obavy o budoucnost vyjadřují chovatelé drůbeže i zpracovatelé. Zároveň ujišťují, že lidé mohou dál jíst drůbeží maso a vejce z velkoobchodů bez obav z nebezpečí přenosu nákazy ptačí chřipky na člověka.
"Spotřebitel se nemá čeho obávat, protože pokud dojde k řádnému tepelnému opracování drůbežího masa při teplotě vyšší jak 70 stupňů, nemusí dojít k nákaze," zdůraznil ředitel jedné z největších zpracovatelských firem Xaverov Zdeněk Štěpánek.
I přesto jde podle statistik prodej kuřat, slepic a krůt v posledních dnech dolů a padají i jejich nákupní ceny. Podle Františka Svobody z vedení Agrární komory je ale kontrola drůbeže na všech farmách velmi přísná a zaručuje nezávadnost zboží, které jde do prodeje.
"Denně vyhodnocujeme to, co se na halách vůbec děje - vyhodnocení úhynů, pitvy a všechno, co s tím souvisí. Takže já se tohoto neobávám, obávám se spíš, že kdyby se nám vyděsili spotřebitelé, poklesnul by zájem o drůbeží výrobky a tím bychom se mohli dostat ke sníženým cenám a horší prosperitě," uvedl Svoboda.
Ptačí chřipka se šíří Evropou a podle ornitologů je pravděpodobné, že se brzy vyskytne i v České republice. Nebezpečný virus byl potvrzen například v Německu, Rakousku, Itálii, ve Slovinsku a nově i v Maďarsku.