Producenti mléka dostanou od Evropské unie další podporu

Evropská unie asi znovu podpoří výrobce mléka, definitivní podoba podpory bude ale známá až příští měsíc. Evropská pomoc by měla zabránit dalšímu snižování výkupních cen mléka. Jejich úroveň je totiž nyní podle evropských farmářů likvidační. Jednota mezi členskými zeměmi EU zatím není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Český ministr zemědělství Jakub Šebesta na schůzce se svými resortními kolegy v Bruselu odmítl zvýšení dotace pro zemědělce přímo ze státních rozpočtů jednotlivých zemí. Jinou formu podpory ale podle něj Česko podporuje.

Podle Šebesty by si totiž Česko nemohlo navýšení státní pomoci producentům mléka dovolit. Naši výrobci mléka by pak byli poškozeni vzhledem ke svým konkurentům z jiných členských zemí.

Předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček potvrdil, že současný návrh evropské podpory výrobců mléka je především výsledkem tlaku mlékařských lobby ze silných evropských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček o podpoře EU producentům mléka

Ministr Šebesta ještě zdůraznil, že jednotliví ministři silně tlačí na Evropskou komisi, aby jako nadnárodní orgán přišla s další formou podpory pro farmáře na starém kontinentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český ministr zemědělství Jakub Šebesta o evropských dotacích producentům mléka

Česko například podporuje zvýšení propagace mléčných výrobků, aby o ně byl mezi spotřebiteli větší zájem. Unie by podle Prahy měla také přispět zemědělcům na to, aby se sdružili do různých výrobních družstev a měli tak větší sílu při vyjednávání se supermarkety o cenách.

Tyto kroky podpořila většina členských států Evropské unie a Evropská komise je tak zřejmě příští měsíc navrhne.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme