Produkce zeleniny na Břeclavsku a Hodonínsku je v ohrožení. Spory brzdí provoz závlah

Pěti desítkám zemědělců na Břeclavsku a Hodonínsku hrozí, že zůstanou bez vody. Chod závlahových systémů v regionu totiž brzdí spory provozovatele se Státním pozemkovým úřadem. Stále se ještě nedomluvili na pronájmu přečerpávacích stanic, které jim přivádí vodu z Dyje. Konflikt tak ohrožuje produkci zeleniny v oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přečerpávací stanice u Ladné přivádí vodu z Dyje do závlahových soustav v regionu

Přečerpávací stanice u Ladné přivádí vodu z Dyje do závlahových soustav v regionu | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„To je srdce závlah, co se týče Břeclavska a Hodonínska,“ řekl Josef Tetur, jednatel firmy Via Aqua, která závlahy v regionu provozuje, o jedné z přečerpávacích stanic nedaleko Ladné na Břeclavsku. „Bez toho nemáme vodu. V rybníce něco je, ale to se vyčerpá. V jednom by to pro zelináře vydrželo tak na šest hodin možná,“ upozornil.

Platnou smlouvu na provoz společnost se státem stále nemá, v současnosti je tak napojená de facto načerno. Dodávku vody zajišťuje na ploše asi šesti tisíc hektarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Produkce zeleniny na Břeclavsku a Hodonínsku je v ohrožení. Jaké spory brzdí provoz závlah v regionu, shrnula Štěpánka Kadlečková

„I přes tento zákaz jsme se rozhodli, že budeme provozovat tak, jako bychom měli smlouvu, protože jsme si vědomi velké zodpovědnosti ve vztahu k zemědělcům. Nemůžeme akceptovat příkazy, které jsme dostali od Státního pozemkového úřadu, protože by vznikly dalekosáhlé škody,“ vysvětlil druhý z jednatelů firmy Antonín Zapletal.

Státní pozemkový úřad podle něj požaduje za pronájem zhruba 350 tisíc korun a úhradu energií a oprav, celkem tedy více než milion korun. Pro společnost je to ale likvidační a zemědělci by tak skončili bez vody.

„Když nám přivezou kamion celeru z Holandska a nezalijeme to, tak ho vyhodím, milion korun. Bez závlah nejde pěstovat zeleninu kořenovou,“ řekl pěstitel David Důbrava.

O problémech Státní pozemkový úřad ví a s firmou chce znovu i za přítomnosti zástupců z ministerstva zemědělství jednat. Na placeném nájemním vztahu ale trvá.

Pěstitel vyhodil tuny okurek na hnůj. Zelenina mohla nasytit desítky bezdomovců, tvrdí iniciativa

Číst článek

„Státní pozemkový úřad i ministerstvo zemědělství si plně uvědomují, že na dodávce závlahové vody jsou závislé desítky subjektů, především zemědělci. Nicméně tyto subjekty mají smlouvy pouze se společností Via Aqua, nikoli s námi,“ uvedl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

„Úhrada provozování závlahové soustavy ze státních prostředků vytváří podle nás nedovolenou podporu vůči jiným soukromým vlastníkům a provozovatelům závlah, kteří žádnou podobnou provozní podporu nedostávají,“ dodal.

Situaci podle něj komplikuje fakt, že závlahy zemědělci využívají jen zhruba z 30 procent. Podle firmy ale na objemu objednávek nezáleží, protože soustava závlah se musí vždy napustit celá.

Produkce pěstitelů zeleniny na Hodonínsku a Břeclavsku | Foto: Štěpánka Kadlečková

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme