Produkty na farmářských trzích bude nově označovat certifikát

Dodržování teploty při skladování a prodeji nebo nejasný původ produktů, to jsou nejčastější prohřešky na farmářských trzích. Spotřebitelům by měl v lepší orientaci ve kvalitě potravin od října pomáhat nový certifikát na stáncích, na němž by měly být jasné informace o výrobcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: Filip Jandourek

Francouzské klobásky vystavené přímo na ostrém slunci, od sluníčka nahřáté sýry nebo rajčata či okurky koupené za rohem v supermarketu. I takhle může někdy vypadat realita na farmářských trzích v Česku.

Zákazníci většinou informace o potravinách nevyžadují, přesto je dobré vědět, co kupujeme. Informace o kvalitě původu potravin je ale mnohdy obtížné od prodejce získat, můžeme být odbyti větou: „Já to jenom prodávám.“

I když to nemusí platit pro všechny, například prodejkyně u stánku s čerstvými rybami ochotně ukazuje všechny svoje certifikáty: „Máme doklad o registraci, že nejsme překupníci. Doklad o schválení registrace od veteriny, ty na nás chodí nejvíc, takže máme třeba pětkrát v týdnu kontrolu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalitu výrobků na trzích bude určovat certifikát

Zatím je jenom na prodejci nebo na výrobci, jak svůj stánek označí. Nový certifikát, který začne být vydáván od října, by měl uvádět jméno, adresu, identifikační číslo, místo produkce na mapce s kontaktem na farmáře a další informace. Kromě toho může obsahovat i logo biopotravin.

Podle Jiřího Sedláčka z občanského sdružení Archetyp, které certifikát připravuje, by ho časem mohla začít používat právě vznikající Asociace farmářských tržišť.

„Pravděpodobně budeme mít po čase možnost přenechat certifikace této asociace, aby je mohla používat a aby ostatní organizátoři byli inspirováni tím, že je to farmář prověřený naším občanským sdružením,“ doufá Sedláček.

Ve snaze udělat na farmářských trzích větší pořádek zveřejnilo Ministerstvo zemědělství dobrovolný kodex farmářských trhů.

Lenka Jansová, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme