Profesní organizace účetních kritizuje chystané zpřísnění pravidel pro auditory

Evropská unie připravuje zpřísnění pravidel pro fungování auditorských společností. Právě auditoři totiž patří mezi podezřelé z toho, že jejich profese se podílela na vzniku světové finanční krize. Některé chystané změny ale kritizuje ACCA - světová Asociace profesních účetních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Auditoři kontrolují účetnictví podniků. Zkoumají, zda si účetní nevymýšlí a zda podnik splnil všechny potřebné požadavky. Když nevydají svůj závěrečný schvalující výrok, je to pro firmu velký problém.

Auditor vždy býval autoritou. Jeho schvalující verdikt potvrzoval, že podnik je spolehlivý a je v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravidla pro auditorské firmy by se měla zpřísnit. Jak, o to se zajímala redaktorka Jitka Hanžlová

Jenže teď politici dospěli k názoru, že je třeba zpřísnit dohled nad samotnými auditory.

Myslí si to regulátoři jak ve Spojených státech, tak v Evropské unii. Obávají se například koncentrace auditorské činnosti v rukou několika málo velkých auditorských společností.

„Zároveň si však regulátoři pohrávají s myšlenkou zpřísnění odpovědnosti za způsobené škody. Tyto snahy si v jistém ohledu protiřečí, protože posílit konkurenci mezi auditorskými společnostmi je sice možné, nicméně zpřísněná pravidla odpovědnosti za škody bude naopak schopno unést jen několik málo velkých hráčů na trhu. Takže to bude opět problém pro malé a střední podniky,“ upozorňuje Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

ACCA je světová Asociace profesních účetních. Podle této asociace by menším auditorským firmám pomohlo, kdyby výše finanční odpovědnosti za škodu nebyla stanovena jednotně, ale odvíjela se například od výše rizik.

Evropská komise v takzvané Zelené knize o roli auditu například také navrhuje posílit nezávislost auditorů. Ale jde na to způsobem, který se ACCA moc nelíbí.

„V oblasti nezávislosti auditorů, kteří často firmám poskytují také lukrativní poradenské služby, je nutno se vymezit vůči principu povinné rotace auditorů. Ty by vyžadovaly, aby firmy musely auditory střídat. Podle ACCA jsou naopak takzvané společenské audity ze strany více auditorů sice neefektivní, ale méně škodlivé, a to z toho důvodu, že poskytují narozdíl od rotace více nezávislých názorů na stejný výkaz, což je účelnější,“ míní Benešová.

A takových příkladů by se našlo více. ACCA si myslí, že předpisů je už teď více než dost. Je ale potřeba je zjednodušit, protože jejich množství a složitost možná může vést k obcházení pravidel.

Jednotné pravidlo pro všechny nemusí být účinné

Profesor Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze připomíná, že generální pravidlo pro celou Evropu nemusí být účinné:

„Já bývám v restriktivních opatřeních vždycky opatrný, protože dřív nebo později se jejich účinnost vyčerpá nebo je ti, kterých se mají dotknout, začnou obcházet. Evropa je dneska velký celek a je jiná situace v chování firem, v chování lidí u nás a ve Finsku nebo ve Velké Británii. Z tohoto pohledu se mi zdá, že umět nastavit restrikci tak, aby byla všeobecně a dlouhodobě účinná, se mi zdá spíš méně významnou věcí.“

Zdůrazňuje přitom, že ekonomie se hodně mění, je stále složitější a u auditorů podobně jako u jiných profesí záleží hlavně na konkrétním člověku, na jeho znalostech, schopnostech a morálce.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme