Profil banky, která financovala Čapí hnízdo: pobyt na výsluní i přiznání k praní špinavých peněz

O bance HSBC, jejíž jméno se v posledních dnech skloňuje v souvislostí s kauzou Čapí hnízdo, se v médiích rozhodně nepíše poprvé. Instituce za sebou naopak má několik velkých problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 13:00 11. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova britské banky HSBC v Hongkongu

Budova britské banky HSBC v Hongkongu | Foto: Bobby Yip | Zdroj: Reuters

HSBC je nadnárodní holding, který poskytuje bankovní a finanční služby. Vznikl už roku 1865 v Hongkongu, ostatně zkratka znamená „The Hongkong and Shanghai Banking Corporation“.

Hlavní sídlo má dnes v Londýně a právě na tamní a na hongkongské burze se akcie banky primárně obchodují.

HSBC relativně nedávno zažila časy, kdy byla světovou jedničkou, a to jak do množství aktiv, tak podle tržní kapitalizace. Nyní se propadla za kvarteto čínských bank a celosvětově se pohybuje se mezi 5. a 7. místem.

Ve Spojeném království je ale stále celkem neohroženou jedničkou.

Banka HSBC údajně pomáhala klientům s daňovými úniky, účet u ní měli i Češi

Číst článek

HSBC je rovněž společností, která se nebojí zásahů do politiky: svého času varovala před odchodem Spojeného království z Evropské unie a pořád upozorňuje na hrozící dopady tzv. tvrdého brexitu.

Vedení banky také potvrdilo existenci plánu na přesun minimálně tisícovky pracovních míst z Londýna do Paříže, a to právě v případě „hard brexitu“.

V těchto dnech se HSBC objevuje v titulcích ekonomického zpravodajství zejména kvůli hledání nového předsedy představenstva.

Dlouhý seznam problémů

Reputace banky se 150letou tradicí ale rozhodně není bez poskvrnky.

Seznam skandálů či podezření z nekalých praktik je velice dlouhý - nejprestižnější ekonomický deník světa Financial Times má na svém webu dokonce speciální sekci nazvanou „History of HSBC Controversies“.

V různých zemích, ať už to byly Spojené státy, Mexiko, nebo Švýcarsko, byla HSBC například usvědčena z toho, že nemá dostatečné kontrolní mechanismy proti praní špinavých peněz. Ve Švýcarsku za to tamní odnož HSBC dostala pokutu 40 milionů švýcarských franků.

Známý je příběh IT specialisty švýcarské pobočky HSBC Hervé Falcianiho, který ukradl klientská data ke 30 tisícům soukromých účtů. Díky tomu finanční orgány mnoha států přišly na daňové neplatiče a zpětně získaly na daních 135 milionů liber.

Banka také musela zaplatit pokutu v několika skandálech s manipulacemi se sazbami LIBOR, Euribor nebo v aféře Forex, kde o šlo o manipulace se směnnými kurzy.

Už to překročilo meze, řekl Babiš a podá trestní oznámení na twitterový účet Šuman

Číst článek

Mexické drogové kartely

Ve Spojených státech dokonce bankovnímu holdingu hrozilo odnětí bankovní licence, a to poté, co se - nejspíš jako první instituce svého druhu na světě - v roce 2012 přiznal k aktivnímu praní špinavých peněz, včetně podpory finančních operací mexických drogových kartelů přes americký bankovní trh.

Americké úřady HSBC také usvědčily z transakcí se zeměmi, které podléhají mezinárodnímu embargu, jako například Írán. S ministerstvem spravedlnosti USA se HSBC tehdy dohodla na zaplacení bezmála dvou miliard dolarů pokuty a pětileté podmínce.

Kdyby banka v tomto období spáchala další trestný čin, přišla by o klíčovou bankovní licenci ve Spojených státech.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme