Prognózy varují před dalším propadem německé ekonomiky

Výkonnost německé ekonomiky poklesne mnohem dramatičtěji, než předpokládá spolková vláda. Shodlo se na tom několik předních hospodářských institutů. Podle berlínského ústavu DIW bude roční propad německého HDP představovat více než 3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: Jiří Hošek

Jednalo by se o největší mínusový skok v dějinách Spolkové republiky. Oficiální prognóza spolkového kabinetu pro rok 2009 přitom zní mínus 2,25 procenta. Německý institut pro hospodářský výzkum (DIW) předpovídá katastrofický scénář hlavně pro 1.čtvrtletí.

Nejsilnější evropská ekonomika by v něm meziročně mohla ztratit 4 a půl procenta. Podle analytika DIW Stefana Koothse může vládní balíček na podporu hospodářského růstu jen částečně zmírnit dopady krize ve spotřebitelských odvětvích.

Experti norimberského institutu IAB berlínské vládě vyčítají, že jsou její prognózy tendenčně optimistické. Odhad meziročního růstu počtu nezaměstnaných o 250.000 pokládají za nereálný.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme