Programy na podporu bydlení jsou bez peněz. Chce to nový, tvrdí prezident CERPAD

Více než sto tisíc bytů v panelových domech procházelo ročně rekonstrukcí díky programům podporujícím investice do bydlení Zelená úsporám a Nový panel. Ty se ale potýkají s nedostatkem financí. Stát by proto měl umožnit vznik nového univerzálního programu na podporu bydlení a oprav bytových a jiných domů. Na semináři o úsporném bydlení to řekl prezident Centra regenerace panelových domů Tomáš Fendrych.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (5)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (5) | Foto: Karel Chlumec

„Dochází k rozporu příslibů, které zejména program Nový panel v souvislosti i s programem Zelená úsporám vyvolaly u investorů nebo vlastníků bytových domů, zejména větších panelových domů,“ vysvětluje prezident Centra regenerace panelových domů Tomáš Fendrych, proč jsou nejvýznamnější dotační projekty rekonstrukcí panelových domů ‚u ledu‘.

„Teď jsme ve fázi nejistoty, váhání a vyčkávání. Projekty se odkládají, protože jsou podmíněny zahájením prací. To je podmíněno schválením programu,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil ve Světě o druhé na Rádiu Česko prezident Centra regenerace panelových domů Tomáš Frendrych

„Tady je určité nebezpečí v tom, že necháme-li podporu spát dva roky do roku 2014, tak zásahy na domech, které budou probíhat, budou jen ty nejnutnější činnosti, které nebudou mít s přínosem pro domy mnoho společného,“ varuje Fendrych.

Ministerstvo pro místní rozvoj letos na jaře prohlásilo, že dá na opravu paneláků další miliardu korun. Podle Fendrycha ale zmíněná miliarda byla během dvou měsíců pryč. „Aby podpory měly nějaký dobrý efekt a aby odpovídaly tempu, kterým opravy až doposud probíhaly, odhadujeme, že by se částka u tohoto programu měla pohybovat kolem alespoň 2 až 2 a půl miliardy korun. Optimálně třech až čtyř,“ uvádí Fendrych.

„Tento program je navíc generátorem investic. Jakýmsi ‚pálkovým způsobem‘ přivádí aktivitu investorů zhruba v pěti až šestinásobné výši. Není to tak, že by stát něco daroval, je to zároveň iniciace a motivace pro vlastníky, aby se něco rozumného s domy dělo,“ míní Fendrych.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programech na podporu bydlení ve večerních Ozvěnách dne na Radiožurnálu diskutovali prezident Centra regenerace panelových domů Tomáš Fendrych a náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous

CERPAD vidí řešení v univerzálním programu

Na semináři o úsporném bydlení Fendrych prohlásil, že by měl vzniknout dlouhodobý a univerzální program na podporu bydlení, který podpoří investice do všech typů domů.

„My se opíráme o to, že nedávno byla schválena koncepce bytové politiky. V té se mluví o tom, že problematika podpory bydlení by měla být v budoucnu řešena jednotným program, který v sobě bude zahrnovat všechny aspekty, které bydlení má mít,“ vysvětluje.

Stát ale nemá v současné době na dotační programy peníze.

„Jeden z možných zdrojů by posloužily výnosy z prodeje emisních povolenek, které by mohly sloužit jako základ revolvingového fondu, který by suploval finanční instituce, protože by byl návratný. Žadatelé by peníze do fondu vraceli a on by sloužil dalším a dalším projektům,“ vidí řešení Fendrych.

„V letošním roce připravujeme pilotní projekt využití evropských fondů v objemu 600 milionů korun na rekonstrukce bytových domů,“ říká náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Podle něj by šlo peníze čerpat už v příštím roce.


„Stejně tak připravujeme podmínky proto, abychom mohli poskytovat nízkoúročené úvěry například na výstavbu bytů s pečovatelskou službou či sociálních bytů,“ dodává Kalous.

Kalous ale zároveň upozorňuje, že v této situaci bude dotační politika v jakékoli oblasti velmi obtížná. „Bude narážet na příjmové možnosti státu,“ dodává.

Ondřej Černý, Matěj Skalický, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme