Prohibice ovlivní i export. Karlovarská Becherovka chystá krizový scénář

Někteří čeští výrobci alkoholu budou muset kvůli částečné prohibici omezit výrobu. Problém se dokonce dotkne i exportního trhu. Na krizovou variantu se připravuje i společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka | Foto: Tomáš Adamec

„Myslím, že jsme byli všichni velice překvapeni, protože jsme neočekávali, že smutné události, které se staly minulý týden, odnesou především ti poctiví. A na ty, kteří jsou právě příčinou, se opatření nevztahuje,“ komentuje rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o částečné prohibici výrobní ředitel Vladimír Darebník.

V dílně Becherovky je však spousta lahví a plných krabic připravených k expedici a panuje tam čilý výrobní ruch.

„Dnes je první pracovní den poté, co bylo vydáno opatření ministerstva zdravotnictví, a výroba probíhá dál. Exportní zakázky jsou povoleny a my musíme všechny exportní zákazníky uspokojit,“ vysvětluje Darebník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve výrobně Karlovarské Becherovky se byla podívat reportérka Andrea Strohmaierová

To se ovšem může změnit. V současnosti společnost sčítá kvůli zákazu prodeje alkoholu škody, přesné číslo ještě nemá. Zatím jde však jen o tuzemský trh. Podle Vladimíra Darebníka může být ale ohrožený i export likéru.

„Téměř 40 procent becherovky se vyváží do zahraničí a bohužel včera jsme se dozvěděli, že třeba polské orgány zakázaly dovoz becherovky do země,“ vysvětluje.

Pokud prohibice potrvá ještě několik dnů, bude muset vedení společnosti možná k nějakému omezení přistoupit. Kvůli tomu už zasedal krizový štáb a připravuje různé varianty dalšího vývoje.

Místo likéru nabízí v muzejní prodejně limonádu

Na zákaz prodeje alkoholu doplatila i reprezentační prodejna v muzeu Becherovky. I tady musely z regálu zmizet všechny lahve likéru, a tak se nekoná ani tradiční ochutnávka.

„Máme tady spoustu certifikátů, jsme přímo zdroj, jsme ti výrobci. Takže metanol u nás vůbec nehrozí,“ neskrývá nazlobení jedna z prodavaček.

Hosté opatření také nerozumí. „Je to špatné. Chtěla jsem koupit likér domů příbuzným. Ve čtvrtek z Karlových Varů odlétám, a pokud se situace nezmění, nebudu mít nic,“ říká paní Naděžda z Moskvy.

Aby přece jen návštěvníci nevycházeli z prodejny ochuzeni o chuťový zážitek, mohou se napít alespoň limonády.

Andrea Strohmaierová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme