Prohibice poškodila Karlovarskou Becherovku hlavně na exportních trzích

Společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka vyčísluje škody, které zapříčinila loňská prohibice. Zákaz prodeje alkoholu od 20 procent tehdy poškodil všechny poctivé výrobce lihovin. Podle vedení Becherovky se škoda pohybuje kolem sta milionů korun. Číslo stále není konečné. Nejvíce zasažený byl exportní trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka | Foto: Tomáš Adamec

Historicky první, byť jen částečná prohibice začala v České republice platit od 14. září loňského roku. Důvodem byla metanolová aféra, při které zemřelo 38 lidí a spousta dalších měla po vypití závadného alkoholu zdravotní problémy.

Po dvou týdnech sice zákaz prodeje ministerstvo zdravotnictví zmírnilo, když umožnilo prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a loni vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu. Už v té době bylo jasné, že poctivým výrobcům lihovin půjdou škody do desítek milionů korun. A počítá i Karlovarská Becherovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak prohibice poškodila Karlovarskou Becherovku, zjišťovala redaktorka Andrea Štromajerová

„Ztráty, které odhadujeme, které budou spojeny s prohibicí, činí asi 100 milionů korun. V této sumě jsou obsaženy samozřejmě náklady, které jsme museli vynaložit na to, abychom vyhověli novým právním předpisům, ale jsou tam zejména obsaženy škody, které jsme utrpěli na exportních trzích,“ potvrdil výrobní ředitel společnosti Vladimír Darebník.

Kvůli tehdejšímu omezení výroby dokonce firma vůbec poprvé v historii zastavila na čtyři dny výrobu. Aby alespoň prodej částečně zachránila, přišla na trh s limitovaným takzvaným prohibičním likérem, který měl snížený obsah alkoholu na 19 procent. Pokles tržeb ale nešel zachránit.

Velmi výrazný negativní dopad totiž měla prohibice na exportních trzích, zejména na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Německu a Maďarsku. Vůbec nejhorší dopad na český bylinný likér měl zákaz prodeje alkoholu v Rusku a na Slovensku, kde klesl prodej téměř o 50 procent. Napravit pověst je stále hodně těžké.

Hledání cesty ke spotřebitelům

„Já myslím, že ten problém musíme rozdělit na dvě části. První část je nějaká právní situace v těch státech, ta se vyřešila. To znamená, v obou dvou státech je trh pro naše výrobky otevřený a nemáme žádný problém je distribuovat.

Ale druhý problém je, jakým způsobem si najít cestu zpátky ke spotřebitelům, protože spotřebitelé byli určitým způsobem zasaženi, a tady tato situace ještě dnes na sto procent vyřešená není,“ přiznává výrobní ředitel.

Nabízí se také otázka, zda-li výrobci lihovin byli nějakým způsobem kompenzováni. Podle Vladimíra Darebníka je ale zapotřebí právě kompenzaci rozdělit do dvou částí. Ne vždy totiž musí být spojována s financemi. Důležité totiž je, že vláda konečně dala na radu Unie výrobců a dovozců lihovin.

Lahve s novým likérem becherovky na stáčecí lince | Foto: Zdeněk Trnka

„Může to být také kompenzace ve formě opatření, které zamezí dalšímu rozšíření té situace, která tady vznikla v srpnu a září loňského roku,“ říká Darebník.

V této chvíli v prodejnách nesmíte najít výrobek, který nemá takzvaný rodný list. Navíc, ty lihoviny vyrobené v loňském roce mají i nové kolky s červeným kódem. Na původním označení ale bohužel lihovarnické společnosti také tratily, tedy alespoň prozatím. Třeba právě tady budou nějakým způsobem kompenzovány.

„V současné době ta situace je taková, že staré kolky jsme všechny protokolárně vrátili celnímu úřadu, finanční kompenzace nám do současné doby vyplacena nebyla, ale předpokládáme, že tady ta věc ještě není zcela uzavřena a nějaké kompenzace se v roce 2013 dočkáme,“ věří Vladimír Darebník.

Karlovarská Becherovka také v letošním roce chystá speciální limitovanou edici. Na lahvích budou etikety se třemi zakladateli značky Jan Becher.

Andrea Štomajerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme