Prohlédnout, ohmatat a naklonit. Nová padesátieurovka má lepší ochranu proti padělání

Do oběhu jde v úterý nová padesátieurová bankovka s lepší ochranou proti padělání. Podobný facelift už mají v posledních letech za sebou také bankovky 5, 10 a 20 eur. Padesátieurové bankovky se ale podle údajů ECB falšují nejčastěji. Papírové peníze z nové série mají lidé lépe poznat i pouhým dotykem. Základní motiv s renesanční architekturou i barva zůstanou stejné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová padesátieurovka míří do oběhu

Nová padesátieurovka míří do oběhu | Zdroj: Reuters

Prohlédnout, ohmatat a naklonit. Tři základní kroky, kterými si může pravost nových eurových bankovek ověřit každý, bez speciálních nástrojů.

U padesátieurovky se nemění barva ani základní motiv bankovky, tedy architektura v renesančním stylu. Nové jsou ale některé ochranné prvky.

Proti světlu se v průsvitném okénku na bankovce objeví ženská tvář. Je to Európa, jak říká šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, symbolická postava z řecké mytologie. Na opačném konci bankovky je i její vodoznak.

Dalším vylepšením jsou pak výstupky na kratších stranách bankovky, které jsou patrné na dotyk. Pokud si lidé nejsou jistí pravostí padesátieurovky, doporučuje ji banka mimo jiné ohmatat.

Rada naklonit bankovku se týká přední strany a číslice 50, ta totiž při pohybu bankovkou mění svou barvu. Všechna tato opatření mají narušit image padesátieurové bankovky jako té, která se v rámci platidel společné evropské měny vůbec nejvíc ze všech falšuje.

Nová padesátieurovka míří do oběhu. Pravost bankovky lidé poznají i pouhým dotykem | Foto: Reuters

Jiná bankovka kvůli špatné pověsti postupně skončí úplně. „Od roku 2019 skončí produkce 500eurových bankovek. Zatím se pracuje na nové verzi bankovek s hodnotou 100 a 200 eur. Hotové mají být koncem příštího roku,“ vysvětlil člen představenstva německé Bundesbank Carl-Ludwig Thiele.

Pětiseteurová bankovka totiž podle Evropské centrální banky láká k financování nelegální činnosti a k praní špinavých peněz. Řada obyvatel eurozóny 500eurovou bankovku nikdy v ruce neměla. Vyšetřovatelé z Europolu pak proto v jedné ze svých dřívějších analýz nadhodili otázku, na jaké finanční transakce se tedy tyhle bankovky s nejvyšší nominální hodnotou vlastně používají.

Pětiseteurová bankovka | Foto: CC0 Public domain

500eurovka zmizí z oběhu postupně a bude první zrušenou bankovkou eura od roku 2002, kdy společnou evropskou měnou začalo platit prvních 12 unijních zemí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme