Projekt domů v Benicích končí arbitráží. Firma Pawlowski žádá po Česku přes dvě miliardy

Švýcarská společnost Pawlowski AG začátkem května zahájila s Českou republikou u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž kvůli zmařené investici do výstavby obytného projektu Benice na okraji Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

V pátek o tom informoval server Seznam Zprávy. Firma mimosoudně požadovala po státu přes 2,6 miliardy korun, ministerstvo financí ale její nárok odmítlo. Společnost proto na konci loňského roku oznámila, že se rozhodla řešit spor prostřednictvím arbitráže.

V Benicích chtěl švýcarský developer Sebastian Pawlowski postavit řadové rodinné domy, viladomy a bytové domy včetně infrastruktury a občanské vybavenosti. Změna územního plánu, která by výstavbu povolila, byla projednávána od roku 2006 a schválena byla o čtyři roky později. Proti se ale postavila radnice v Benicích a městský soud následně rozhodl, že změna je neplatná. Důvodem byla pochybení při projednávání změny. To potvrdil i Nejvyšší správní soud. Pozemky tak byly opět určeny pro zeleň, nikoliv pro výstavbu.

Desítky milionů na úrocích

Zpravodajský web připomněl, že Pawlowski, který třeba stál za pronájmem Škodova paláce pražskému magistrátu a v minulosti například vydával časopis Týden, v roce 2015 vyčíslil svůj požadavek na 2,605 miliardy korun. Od té doby ovšem už částka narostla o desítky milionů kvůli úrokům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme