Projekt Galileo řeší otázku dalšího financování

Evropský projekt Galileo se dostal do problémů - ambiciózní program evropského satelitního navigačního systému, který má konkurovat americkému "GPS", bude podle všeho muset financovat Evropská komise. Konsorcium soukromých firem, které se na jeho budování mělo podílet, nepodepsalo dohodu o vývoji systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galileo představuje alternativu GPS

Galileo představuje alternativu GPS | Foto: ESA

Čas je rozhodující faktor - Galileo má být soupeřem amerického systému GPS, který má značný náskok. Vlastní systém chystají navíc Číňané a chtějí ho zprovoznit v roce 2012.

Budování Galilea ale zdržovala zdlouhavá jednání soukromých firem, které do něj měly investovat, podílet se na vývoji a později profitovat. Mnohé z nich se obávaly, že na trhu už prostě nebude pro nový navigační systém místo.

Evropská komise nedostala do včerejška odpověď podniků, které se měly projektu zúčastnit. Navrhne proto zřejmě financování celého projektu ze společného rozpočtu, které ovšem budou ještě muset schválit členské státy.

O umístění řídícího centra systému Galileo usiluje Česká republika. Zatím stál tento projekt přes miliardu eur a bude potřebovat minimálně 2 a 3 další miliardy.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme