Projekt Machři roku má popularizovat učňovské školství

V Liberci se tento týden sejdou "Machři roku". Přesně takto se totiž jmenuje celostátní projekt na popularizaci a obnovu prestiže učňovského školství. Půjde tedy o "machry" z řad například truhlářů, instalatérů či lesníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba vinutých perel

Výroba vinutých perel | Foto: Radana Schaeferová

Setkání učňovské mládeže může být o to zajímavější, že v současnosti je podle personálních agentur v mnoha velkých ekonomikách kritický nedostatek kvalifikovaných profesí a řemeslníků.

To, že po řemeslnících je na trhu práce velká poptávka, na Rádiu Česko potvrdil i Václav Marek, ředitel projektu Česká hlava, který setkání učňovské mládeže pořádá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O perspektivě řemesel mluvil Václav Marek ve Světě o desáté Rádia Česko

„Některé firmy prostě nejsou schopny výrobu naplnit, protože nemají řemeslníky. Když bude někdo dobře vyučen a bude machrem ve svém oboru, tak vůbec nemusí mít starost o svoji perspektivu.“

I proto podle něj učňovské školství potřebuje popularizovat a obnovit prestiž, kterou ve společnosti dnes nemá. Jak Václav Marek říká, od výučního listu se v Česku většinou neočekává žádná životní kariéra, a toto povědomí chtějí organizátoři akce „Machři roku“ změnit.

„My chceme přímo na veřejnosti, na centrálním náměstí v Liberci, udělat takovou přehlídku jednotlivých řemesel, co se tam dneska učí. To znamená všichni, kteří přijdou, se můžou podívat na ty nejnovější obory, nejnovější trendy a podívat se také, co ti mladí lidé dneska umí.“

„A chceme to udělat i zábavnou formou, to znamená, je to taková interaktivní záležitost, návštěvníci si tam jednotlivé věci budou moci i odzkoušet. A bude tam hlavně celostátní soutěž pro nejlepší učně v oboru truhlář, lesník, instalatér, malíř a odborná porota bude přímo před veřejností tyto mladé lidi zkoušet, co se v učňovských oborech naučili,“ přiblížil celou akci Václav Marek na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme