Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu pomůže firmám překonat krátkodobé potíže

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes představilo českou verzi takzvaného kurzarbeitu. V rámci projektu Vzdělávejte se pro stabilitu stát v první fázi rozdělí 400 milionů korun firmám, které zápasí s dočasnými ekonomickými problémy. Uhradí náklady na platy zaměstnanců a jejich rekvalifikaci v době, kdy by jinak společnost musela propouštět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební dělníci

Stavební dělníci | Foto: Evropská komise

Stát na jednoho pracovníka vyčlení z evropských fondů maximálně 31 tisíc korun měsíčně. Přispívat bude po dobu šesti měsíců, ve výjimečných případech až jeden rok. Celkově se počítá s částkou 800 milionů korun.

Česko tak bude firmy podporovat štědřeji než Německo, kde museli sami zaměstnavatelé na platy přispívat čtyřiceti procenty. Německý model kurzarbeitu prý ale nejde s českým projektem zcela srovnávat, přestože jejich smysl je podobný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru služeb trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček přiblížili projekt Vzdělávejte se pro stabilitu

„Rozdíl je zejména v tom, že české firmy svým zaměstnancům nabídnou namísto práce možnost odborného vzdělávání, tedy budou zvyšovat jejich kvalifikaci, a tím jim projekt umožní upevňovat či zlepšovat svoji pozici na trhu,“ vysvětluje ředitel odboru služeb trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

„Zároveň zvolený model umožní zaměstnavateli také hladší přechod z recese do růstu, protože nejenom, že tedy zaměstnavatelé nebudou muset opětovně nově přijímat zaměstnance, ale díky zvýšení odborných znalostí stávajících zaměstnanců bude možné po překonání obtíží zahájit kvalitativně náročnější výrobu,“ pokračuje s tím, že německý kurzarbeit vede ke ztrátě flexibility trhu.

Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu nepředstavuje dlouhodobou podporu. Společnosti budou muset splnit vstupní kritéria, aby dokázaly, že pomoc od státu bude mít smysl.

Reálná šance na záchranu

„Bude to vždycky na konkrétním posouzení úřadu práce, který o tom příspěvku bude rozhodovat. Nicméně projekt je nastaven tak, aby dokázal pomoci firmám, které se sice objektivně ocitly v problémech, ale zároveň je reálná šance na jejich záchranu,“ upřesňuje Vaňásek.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček by uvítal, kdyby žádosti posuzovaly také poradní orgány ze strany zaměstnavatelů a odborů. Podle něj se ví, která firma si pomoc zaslouží, protože Česko je malá země.

Úřad práce Pardubice | Foto: Jiří Štefl

On sám o podobný projekt usiloval už před pěti lety, navrhoval ale přísnější podmínky pro žadatele.

„Parametry, které jsme kdysi dávno nastavili na kurzarbeit, jsou de facto dodrženy až na jednu výjimku a to je to, že mzdy jsou vlastně hrazeny sto procent, což není zcela úplně motivující. Ale na druhou stranu je to podmínka dotační politiky Evropské unie, takže jsme to prostě museli akceptovat,“ říká Juříček.

Projekt přinese státu ekonomické výhody, myslí si Juříček, a mohl by navíc vyřešit i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Vyčleněných 800 milionů se mu ovšem zdá málo.

Pokud se Vzdělávejte se pro stabilitu osvědčí a peníze se vyčerpají, ministerstvo je ale údajně připraveno hledat jiné způsoby, jak zaměstnavatelům pomoci.

Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme