Proměna dolu Barbora na průmyslovou zónu se může zkomplikovat. Je zapsán jako zemědělská půda

Úřední šiml může zkomplikovat stavbu průmyslové zóny Barbora v Karviné. Bývalý důlní areál je totiž v záznamech zapsán jako zemědělská půda. Přitom je na první pohled zřejmé, že se tam nic nepěstuje. V kraji stíhaném vysokou nezaměstnaností věří, že tam nový investor postaví továrnu, kde místní lidé najdou práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

V oblasti bývalého důlního areálu Barbora jsou nyní zchátralé budovy, nedaleko je problémová ubytovna Průkopník. Ale žádná pole nebo záhonky.

„Ani tam nic neroste, není to ornice, není tam nic, s bídou tam rostou nějaké nálety a podobně,“ rozčiluje se šéf hospodářské komory Pavel Bartoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý důlní areál Barbora je zapsán jako zemědělská půda, proměnu na průmyslovou zónu to může zkomplikovat. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Čánová

I laik pozná, že půda zemědělská není, jenže v papírech to tak stojí, a to může stavbu továrny zkomplikovat. „Kdysi tam byla půda, ale mělo se to překvalifikovat. Je to nesmysl,“ dodává Bartoš.

Bývalý důl Barbora je podle mnoha hlasů místem, kde by se mohl usídlit v kraji tolik očekávaný investor. Prezident Miloš Zeman, který jezdí po kraji, otevřeně na náměstích mluví o jihokorejské společnosti, zaměřené na automobilový průmysl. „Uvažuje se o pneumatikárně,“ naznačuje.

Jenže ostatní politici ohledně investora mlčí. Ministra průmyslu a obchodu v demisi Jiřího Ciencialu otázky ohledně tohoto tématu rozčilují.

„Jestliže ještě chvíli o tom budeme diskutovat, tak žádný investor z Koreje nebude. Buď chceme investora a budeme ctít jeho politickou a diplomatickou kulturu, nebo se budeme předbíhat v odhadech a sděleních, odkud je. Dokonce, že je to 3,5 kilometru vpravo od Soulu,“ varuje ministr.

V Jižní Koreji působí tři hlavní výrobci pneumatik.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme