Průzkum: Některé banky a úvěrové společnosti mají až 15letou promlčecí lhůtu. Zákon počítá se třemi roky

Představte si, že si banka v roce 2035 vzpomene, že jí dlužíte peníze, a napočítá si zpětně penále a úroky. Teoreticky to je možné, protože některé tuzemské banky a úvěrové společnosti si stanovují u úvěrů, kontokorentů nebo kreditních karet až 15letou promlčecí lhůtu. Vyplývá to z průzkumu organizace Člověk v tísni. Zákon přitom standardně počítá se třemi roky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat

Organizace člověk v tísni nedávno porovnala 41 poskytovatelů malých půjček a zaměřila se nově taky na promlčecí lhůty. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nezisková organizace Člověk v tísni nedávno porovnala 41 poskytovatelů malých půjček a zaměřila se nově také na promlčecí lhůty.

‚Úrok odporující dobrým mravům.‘ Soud zkritizoval praktiky úvěrové firmy, dlužnici zprostil obžaloby

Číst článek

Většina měla lhůtu tříletou, našly se ale i výjimky. Patnáct let mají u kontokorentu nebo kreditní karty Komerční banka a Oberbank. Deset let pak UniCreditBank a Sberbank.

„Pro klienty se to může stát určitou pastí, protože vy se po řadu let domníváte, že všechny závazky vůči vám jsou vyrovnané,“ řekl Radiožurnálu analytik Člověka v tísni David Borges. Vymáhání dlužných poplatků nebo částek považuje za absurdní a zdůrazňuje nebezpečí pro klienty.

Patnáctiletou promlčecí lhůtu má i jedna nebankovní společnost, a to Rerum Finance. Společnost SOSCredit si stanovuje šest let a Zapujcky.eu pět.

Obchodní podmínky a zákon

Zákon standardně počítá s tříletou promlčecí lhůtou, ale banky a úvěrové firmy si ji mohou určit delší. Klienti to zjistí v obchodních podmínkách společnosti, případně ve smlouvě.

Banky dostaly 345 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů. Podle asociace jde jen o desetinu klientů

Číst článek

Banky výrazně delší promlčecí lhůtu vysvětlují tak, že jim takovou možnost dává občanský zákoník.

„Běžně ale takto prodlouženou promlčecí lhůtu banka nevyužívá a s řešením pohledávek po splatnosti nijak neotálí,“ vysvětluje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

K okamžitému vymáhání pohledávky podle mluvčího Petra Plocka přistupuje i UniCreditBank. „Úpravu promlčecí lhůty do budoucna nevylučujeme,“ dodává s tím, že banka se snaží případnou dlužnou částku vyřešit s klientem bez nutnosti vymáhání dluhů.

Oberbank napsala, že ujednání je výhodné i pro klienta, protože mu umožňuje vymáhat po bance i jeho nároky.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme