Levné pronájmy v Česku zřejmě končí. Majitelé nemovitostí chtějí dohnat ztráty z koronakrize

Realitní kanceláře hlásí konec levných pronájmů. Hlavně těch v Praze, kde se měsíční činže během pandemie koronaviru propadla až o desítky procent, a to i na lukrativních adresách. Teď majitelé nemovitostí chtějí dohnat ztráty. Větší zdražení se čeká hlavně v univerzitních městech, kam se od září nastěhují vysokoškolští studenti. Do cen nájemného se ale promítnou taky nákladnější rekonstrukce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Ceny nájmů už začínají postupně růst (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Patrik z Prahy si chtěl zajistit stabilní měsíční nájemné, ideálně za nižší cenu než byly tržní nabídky v jeho okolí. Přihlásil se proto do online aukce, kde si vydražil pronájem dvoupokojového bytu na pražském Žižkově.

 „Vydražil jsem nájemné bytu za 11 700 korun. Možná jsem trochu očekával, že se mi povede vydražit za nižší nájem, ale jsem spokojený," popisuje Patrik. Oproti stávajícímu nájmu ušetří zhruba 1500 korun měsíčně.

Krize bydlení? ‚Dříve bylo v Praze možné postavit všechno, teď prakticky nic‘

Číst článek

Patrik měl na výběr ze sedmi bytů. „Na každý byt se přihazovalo po stokorunách. První byt, o který jsem měl zájem, tak ten vyhrál někdo jiný, protože já jsem měl jasně stanovenou částku, kterou chci dát,“ vysvětluje. 

Právě v Praze se ceny nájemného výrazně propadly. Zatímco ještě loni stál metr čtvereční pronajímaného bytu v průměru bezmála 300 korun, aktuálně vyjde zhruba na 260 korun.

Podle mluvčího online realitní služby Bezrealitky Františka Brože je ale metropole v cenách specifická. „Ceny nájmů se chovají různě. Tam, kde byty v minulosti sloužily k turistickým pronájmům, tak nájmy v době pandemie klesaly - to se týkalo hlavně Prahy.“

V Brně nebo v Ostravě nájmy naopak vzrostly o 5 % a 10% růst vykázala třeba Vysočina. Ve Zlíně se ceny pronájmů za poslední rok zvedly o 20 %.

Především v Praze jsou ale zájemci o byt v současnosti ve výhodě. Díky široké nabídce nemovitostí si totiž můžou cenu činže v podstatě diktovat.

Češi kvůli koronaviru preferují nájemní bydlení. V Praze klesly ceny, chybí zahraniční klientela

Číst článek

„Prodloužila se doba najití nového nájemníka. Nabídka je široká a nájemníci si můžou vybírat. Dříve to bylo tak, že na jednu nemovitost bylo třeba 20 zájemců. Když je dnes jeden nebo dva vážní zájemci, tak majiteli doporučujeme kontrakt uzavřít,“ říká Vladimír Zuzák z realitní kanceláře Maxima reality, která měsíčně inzeruje přibližně 50 bytů k pronájmu.

Poprázdninový obrat

Ceny pronájmů už ale mírně rostou. Výraznější zdražení čekají realitní kanceláře hned po letních prázdninách, potvrzuje František Brož.

„Od letošního září se o bydlení začnou zajímat opět vysokoškoláci, kteří loni často zůstávali kvůli zavřeným univerzitám doma. Víc peněz za nájmy budou chtít majitele také kvůli zdražujícím cenám stavebních prací a rekonstrukcí,“ míní Brož.

Mladým lidem chybí úspory na vlastní bydlení, při žádání o hypotéku musí mít průměrně 700 tisíc korun

Číst článek

„Do cen nájmů se taky promítne vyšší pořizovací cena nemovitostí, protože kdo bude krýt hypotéku nájmem, tak bude muset nájem zdražit,“ upozorňuje.

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku rostou nejvíce za posledních deset let. Vyplývá to z indexu Hypoteční banky.

Růst cen nemovitostí pak bude i do budoucna kopírovat taky nájemní trh. „Ten trend je jednoznačný, ty ceny stoupají a jen tak něco je nezastaví,“ myslí si partner realitní společnosti Lexxus Denisa Višňovská.

„Předpokládáme, že během příštího roku dosáhnou úrovně let předcovidových a následně ještě porostou,“ říká Višňovská.

Podle makléřů tak vzroste zájem o levnější nájemné v regionech, které budou vyhledávat hlavně lidé pracující na home office.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme