Propouštění v Nokii pocítí i česká pobočka, počet zaměstnanců se sníží na čtvrtinu

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia na podzim výrazně omezí svou českou pobočku. Dvě desítky současných zaměstnanců sníží údajně na čtvrtinu. V celosvětovém měřítku je to sice kapka v moři, přesto to ukazuje, že firma se ze svých problémů stále nemůže dostat ven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nokia propustí dalších 10 tisíc zaměstnanců

Nokia propustí dalších 10 tisíc zaměstnanců | Zdroj: Reuters

Pražská kancelář Nokia redukci zaměstnanců potvrdila, ale bez konkrétních čísel.

Propouštění v Praze je součástí celofiremní reorganizace, kterou Nokia ohlásila v červnu. Na celém světě se chce do konce příštého roku rozloučit s 10 tisíci pracovníky.

Jde o zatím největší rušení pracovních míst v historii podniku. Podle komentátorů ale nejspíš není poslední. Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, firma naplánovala odchod více než 40 tisíc zaměstnanců, což je asi čtvrtina výchozího stavu.

Nokia se celosvětově potýká s poklesem prodejů a ztrátou tržního podílu. Od konce 90. let minulého století byla největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

V posledních letech ale začala ztrácet podíl na trhu, protože ji konkurence předběhla se smartphony. Za druhé čtvrtletí roku firma Nokia ohlásila ztrátu ve výši 1,4 miliardy eur, což je o miliardu víc než v předchozím roce.

Nokia představí nové smartphony. Fotografie ale unikly již dříve

Číst článek

Letos Nokii v počtu vyrobených telefonů předstihl jihokorejský Samsung. Ten také vytlačil finskou firmu z pozice nejprodávanější značky v Česku. Nokii nepomohla ani spolupráce s Microsoftem a nasazení jeho operačního systému Windows do chytrých telefonů.

Prodala sice ve druhém čtvrtletí 4 miliony nových smartphonů Lumia, které používají operační systém Windows od Misrosoftu, ale tohle číslo udává počet telefonů dodaných do velkoobchodního řetězce, ne koncovým zákazníkům.

Teď si Nokia slibuje oživení prodeje telefonů Lumia s novým operačním systémem Windows 8, který se má dostat do prodeje v říjnu.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme