Prorůstový německý rozpočet by mohl pomoci i české ekonomice

Německá vláda schválila rozpočtový plán pro příští rok. Počítá s nárůstem výdajů o sedm procent a s rekordními novými půjčkami. Plán ještě musí schválit parlament. On-line deník Aktuálně.cz přišel s názorem, že poměrně štědrý německý rozpočet by nemusel oživit pouze německé hospodářství, ale mohl by prospět i české ekonomice. Do Německa totiž směřuje plná třetina českého exportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše by z německého prorůstového rozpočtu mohl profitovat například český strojírenský a hutní průmysl, méně už automobilky, protože s pokračováním šrotovného v příštím roce se už nepočítá.

"Podle mne nebude rok 2010 pro automobilový průmysl příliš úspěšný. Německá ekonomika oživuje, ale jen pomalu, a stejně tak i poptávka po automobilech," uvedl Bureš pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podpoří prorůstový německý rozpočet na příští rok i českou ekonomiku? Komentují ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a předseda Asociace exportérů Jiří Grund

Naopak předseda Asociace exportérů Jiří Grund tvrdí, že Německo podpoří hlavně hotely a restaurace, jimž sníží DPH, dále pak sníží firmám daň z příjmu, což může českým exportérům pomoci jen nepřímo.

Připouští však, že v poslední době rostoucí německý export a tím i ekonomika, která byla zvláště citelně zasažena celosvětovou recesí, může postavit na nohy i české firmy.

"Nyní se německé hospodářství i export staví už na nohy, hlavně strojírenství, ale i automobilový průmysl, který nejvíce vyváží. I náš export by měl jít nahoru, ale výsledek není zcela jistý," uzavřel Grund.

Podle vlády vzroste německá ekonomika v příštím roce o 1,2 procenta po letošním propadu o pět procent. Ve třetím čtvrtletí růst německého HDP (hrubého domácího produktu) zrychlil na 0,7 procenta z 0,4 procenta v předchozích třech měsících. Německo je největší ekonomikou v Evropě. Je rovněž klíčovým trhem pro české podniky a do značné míry předurčuje, jak si povede celé české hospodářství.

Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme