Proti dluhové krizi možná opět zasáhne Evropská centrální banka

Evropská centrální banka možná opět zasáhne proti dluhové krizi v eurozóně, naznačil člen jejího nejužšího vedení Benoit Coeuré. Reagoval tak na vysoký nárůst úroků, které teď Španělsko musí na trzích platit ze svých dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Coeuré zdůraznil, že banka může obnovit nákupy státních obligací oslabených zemí. Centrální banka za ně v posledních 2 letech utratila přes 210 miliard eur, tedy víc než 5 bilionů korun.

Banka se pomocí nákupů snažila snížit úroky u dluhopisů států, které ohrožuje dluhová krize. Už řadu týdnů ale žádné dluhopisy nekoupila. Místo toho poskytla víc než 1 bilion eur běžným bankám, což situaci v eurozóně načas uklidnilo.

Úroky u španělských dluhopisů se ale v poslední době opět dostaly nebezpečně vysoko. Z tohoto důvodů Benoit Coeuré připomněl, že centrální banka může opět zasáhnout.

Proti nákupům dluhopisů jsou ale Němci. Podle nich jde o nepřípustnou pomoc zemím, které by měly svou těžkou situaci řešit hlavně samy.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme