Proti přetížení elektrosoustavy se bude Česko bránit odpojením přeshraničního vedení

Už v zimě se Česko bude moct v případě ohrožení své přenosové soustavy ze zahraničí odpojit od přeshraniční vedení. Počítá s tím novela vyhlášky o stavu nouze v elektroenergetice, kterou má zítra posoudit vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

V případě, že by hrozilo přetížení české přenosové soustavy. To by mohlo vést až k blackoutu, to znamená výpadku elektřiny na velmi rozsáhlém území státu.

Výpadek obvykle způsobuje velké škody v hospodářství, na majetku obyvatel, může ohrozit i životy lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se bude Česko bránit v případě ohrožení své přenosové soustavy, zjišťoval Jaroslav Skalický

Důvodů přetížení může být víc, ministerstvo ale novou vyhlášku připravilo kvůli jednomu zcela konkrétnímu problému. Tím je rozsáhlá výstavba větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře.

Po elektřině z těchto větrníků je poptávka v jižním Německu a v Rakousku. Proud tedy míří po drátech jižním a jihovýchodním směrem.

Německá přenosová soustava je ale slabá a nedostatečně propojená, a tak se přebytky elektřiny - zvláště když na severu fouká moc - neplánovaně dostanou do české a také polské soustavy, které zahltí a může dojít až k výpadku.

Riziko se bude zvyšovat, protože Německo kvůli odstavování jaderných elektráren hledá alternativní zdroje a chce do roku 2020 postavit na moři větrníky o výkonu 10 tisíc megawattů, tedy asi pěti českých Temelínů.

ČEPS chystá dlouhodobá řešení

Odpojit přeshraniční vedení je jen krátkodobým řešením ve stavu nouze. Provozovatel přenosové sítě ČEPS chce proto postavit transformátory, které umožní rozprostřít přeshraniční toky elektřiny na méně zatížená vedení. Tímto způsobem už chrání svou soustavu Polsko.

Z dlouhodobého pohledu je řešením výstavba nových vedení, která umožní přenos elektřiny v rámci Evropy. Počítá s tím i ČEPS, do budování sítě investuje v dalších deseti letech 60 miliard korun.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme