Proti útokům hackerů i špatným nákupům přes internet je možné se pojistit

Uživatelé internetu se můžou nově pojistit proti kybernetickým útokům. Takovou službu v Česku nabízí zatím jediná pojišťovna. Informují o tom Hospodářské noviny. Právě kyberútoků každým rokem přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

Pojištění se podle Hospodářských novin vztahuje na ochranu osobních dat nebo platebních karet. Využití je ale víc. Lidé se můžou pojistit třeba i proti krádeži z internetového bankovnictví nebo se chránit při nakupování přes internet.

Pokud si totiž zákazník objedná zboží přes e-shop a není s ním spokojený nebo mu výrobek vůbec nedorazí, pojišťovna mu garantuje právní pomoc nebo vrácení peněz. A týká se to i nákupů ze zahraničí, tedy kromě Číny.

Cena záleží na druhu balíčku. Například za 900 korun ročně by pojišťovna klientovi v případě napadení na internetu zaplatila právní služby až do výše 150 tisíc korun.

Pojištění internetových rizik mají i ostatní pojišťovny, ale ne jako samostatný produkt.

Důležitá je obezřetnost

Celosvětově kyberútoků přibývá. Podle odhadů napáchá počítačová kriminalita ročně škodu za 300 miliard dolarů. Cílem pirátů jsou především firemní systémy - hlavně banky a pojišťovny.

Výjimkou ale nejsou ani útoky na jednotlivé uživatele internetu. Jen třeba Národní bezpečnostní úřad v roce 2014 odhalil až o čtvrtinu víc případů než rok předtím, popsal před časem mluvčí úřadu Radek Holý:

„Počet kyberútoků neustále roste. U nás bylo zaznamenáno nejvíce škodlivého obsahu - to je software, který se vám stáhne do vašich zařízení, které celé zašifruje. Nebo sledují, co na počítači děláte, můžou zapisovat vaše hesla a podobné věci.“

V Česku je nejčastější formou útoků takzvaný phishing - tedy podvodná technika používaná k získání citlivých údajů - ať už jde o hesla, nebo čísla karet.

Víc než pojistka je ovšem podle odborníků nutná prevence. Důležité je zabezpečení nejen počítačů, ale i mobilních telefonů - nejlépe antivirovými programy. Otevřením zavirované přílohy nebo stáhnutím programu totiž člověk může přijít o všechny svoje úspory. Bezpečnost obecně zvyšují i složitější hesla, legální software a hlavně obezřetnost.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme