Protijaponské protesty v Číně budou mít i dalekosáhlé ekonomické dopady

Některé japonské společnosti přerušují provoz v továrnách na čínském území. Na dva dny se zastavila činnost ve třech výrobních provozech elektrotechnické firmy Canon. Přerušení výroby hlásí také společnost Panasonic. V jejím prostoru došlo dokonce k sabotáži ze strany čínských zaměstnanců. V provozu beze změn zatím zůstává automobilka Toyota.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští demonstranti před japonskou ambasádou v Pekingu

Čínští demonstranti před japonskou ambasádou v Pekingu | Zdroj: Reuters

Protijaponské protesty na čínském území začaly už v srpnu, kdy proběhla první větší demonstrace proti nárokům Japonska na pět ostrovů ve východočínském moři. K největšímu konfliktu došlo ale o víkendu, kdy čínští demonstranti zablokovali japonské velvyslanectví v Pekingu, v jiných provincích docházelo dokonce k rabování japonských restaurací.

Nespokojený dav házel kameny a lahve naplněné vodou. Místní čínské bezpečnostní jednotky proti nim musely na některých místech zasáhnout i vodními děly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických dopadech protijaponských protestů v Číně mluvil na Rádiu Česko Vilém Semerák, ekonom z Institutu CERGE-EI

Situace mezi Japonci a Číňany se vyostřila poté, co se minulé úterý japonská vláda rozhodla sporné území odkoupit od soukromého investora, který ostrovy doteď vlastnil.

„Podnikatel z jiné země než z Japonska si patrně ničeho nevšimne, pokud se nepřiplete přímo k protestům. Na druhou stranu z kontaktu s místními Japonci vím, že jejich obavy rostou. Před třemi týdny se Japonci v některých situacích báli přiznat, že jsou Japonci. Raději tvrdili, že jsou Korejci. Dnes už se bojí sami chodit po městě, zvláště po setmění,“ popisuje atmosféru v Číně Vilém Semerák, ekonom z Institutu CERGE-EI.

„Ztráty určitě budou. Jednak bylo napadeno několik továren, některé firmy pozastavily výrobu, aby ochránily své zaměstnance. To, že je dnes v Japonsku státní svátek neznamená, že by se nemělo pracovat v čínských pobočkách,“ říká Semerák a pokračuje:

V Číně pokračují protijaponské protesty. Japonské firmy zavírají v zemi své továrny

Číst článek

„Další problém, který může nastat a ke kterému došlo již v roce 2010 je, že Čína kontroluje zásoby některých důležitých prvků, které se využívají v elektronice. Pokud by blokovala vývoz těchto surovin, znamenalo by to problémy i v jiných teritoriích.“

Podle Semeráka přichází konflikt v době, která je pro ekonomiky obou zemí nepříznivá. Japonská i čínská ekonomika klesá, respektive zpomaluje: „Jak japonští, tak čínští ekonomové by asi raději viděli pokračování trendu, který se zdálo, že fungoval v první polovině roku, to jest zvyšování vzájemných investic. Čína bude muset přesvědčovat své další obchodní partnery, že jim se něco podobného stát nemůže.“

Na představitele obou států apeloval při návštěvě Japonska americký ministr obrany Leon Panetta. Vyzval je ke klidu a zdrženlivosti a varoval před eskalací konfliktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napětí mezi Japonskem a Čínou jsme ve Stalo se dnes mluvili s Michaelem Romancovem, politickým geografem z pražské Metropolitní univerzity

„Asie sice zatím neprochází takovou ekonomickou krizí jako euroamerický svět, ale i Čína začíná mít své problémy a Japonsko je v recesi už 20 let. Takže je tam spousta nervózních lidí a také nacionalismus a všechny projevy, které k němu patří, včetně ochrany území, o nichž se ten či onen stát domnívají, že jsou jejich,“ uvedl politický geograf z pražské Metropolitní univerzity Michael Romancov.

Podle něj zatím situace není tak špatná, aby to hrozilo přerůst ve velký ozbrojený konflikt. „Nicméně nedá se vyloučit, a došlo k tomu už i v minulosti, že v určitých místech dojde k nějakým lokálním ozbrojeným střetům. Čím častější to bude, tím bude stoupat pravděpodobnost, že by to mohlo přerůst v masívnější střet,“ dodal.

Pavel Polák, Barbora Kreuzerová, pir, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme