Protikorupční organizace dál požadují nezávislý audit kontraktů ČEZu pro Škodu

ČEZ ukončil interní audit, který prověřoval zakázky energetické společnosti pro strojírenskou firmu Škoda Power. A nenarazil přitom na žádné neetické nebo korupční jednání. Ačkoliv potvrdil, že po nástupu Martina Romana do čela ČEZu tato spolupráce výrazně ožila a Škoda získala zakázky v hodnotě desítek miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Zdroj: ČTK

Výsledky zkoumání kritizují organizace, které podepsaly vloni na podzim tak zvanou Pankráckou výzvu, požadující nezávislé prošetření případného konfliktu zájmů bývalého ředitele Romana. Podle informací, které se objevily v médiích, totiž existuje podezření, že byl majetkově navázaný právě na plzeňskou Škodu.

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže je logické, že Škodě Power významně přibyly zakázky od ČEZu po roce 2004, protože všechny elektrárny společnosti z výjimkou jedné jsou vybaveny zařízením plzeňské Škodovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Stalo se dnes byli mluvčí ČEZu Ladislav Kříž a právník Ekologického právního servisu Martin Fadrný

„Zároveň v tomto období po dlouhých desítkách let opětně přišla velká investiční akce obnovy těchto elektráren, protože většina elektráren je ze 60., 70. let, poslední elektrárna byla dokončena na začátku 80. let. V tomto období akorát přišel čas, kdy je třeba tyto elektrárny jsou dožité a je třeba je obnovit,“ vysvětlil v pořadu Stalo se dnes Kříž.

Podle něj navíc ve většině případů Škoda zvítězila ve veřejné soutěži, protože nabídla nejlepší podmínky.

Kříž také dodal, že interní audit podléhá představenstvu a výsledky dozorčí radě nereportuje, tudíž je prý věrohodný. Externí audit firma neplánuje, protože nepředpokládá, že by mohl dojít k jiným závěrům, tuto možnost ale Kříž připouští.

Právníkovi Martinovi Fadrnému z Ekologického právního servisu, který se připojil k takzvané Pankrácké výzvě, se výsledky auditu nelíbí. Firmy, které výzvu podepsaly, chtěly podle Fadrného především odvolání Martina Romana v situaci, kdy kontroluje sám sebe.

„My jsme požadovali především externí, nezávislý a zřejmě zahraniční audit, a to z jednoduchého důvodu. Pokud by skutečně Martin Roman činil něco nekalého, zřejmě by to nedělal ve vzduchoprázdnu, zřejmě by se neplížil ztemnělými chodbami sídla ČEZu někdy po nocích. Muselo to probíhat tak, že vedení té firmy, členové dozorčí rady buď věděli o tom, že se takové věci dějí, anebo měli vědět o tom, že se v té firmě děje něco problematického, a je velká ostuda, že nevěděli,“ uvedl ve Stalo se dnes.

Audit by měla podle Fadrného zadat vláda, které byla výzva adresována, protože vláda je vlastník a měla by se začít chovat odpovědně. Na Pankráckou výzvu prý ale nereaguje.

Fadrný také dodal, že je nesmysl předpokládat, že by Škoda Power neměla žádné konkurenty, kteří by nebyli schopni zastat její místo.

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme