Protikrizový plán a důchody - hlavní témata dnešního jednání vlády

Vláda dnes projedná protikrizový plán, který doporučila Národní ekonomická rada. Zůstává v něm většina už známých návrhů, například snížení sociálního pojištění, další investice do infrastruktury nebo zrychlené odpisy pro firmy. Ministři dnes také posoudí přípravu třetí etapy důchodové reformy. Od příštího roku se bude možná zčásti spořit na důchod v soukromých fondech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cedule na budově Úřadu vlády

cedule na budově Úřadu vlády | Foto: Marián Vojtek

Národní ekonomická rada vlády doporučuje snížit sociální pojištění. Chce ale dál podporovat vědu a výzkum, zateplování domů a bytů a investovat třeba do silnic. Švarcsystém ale ekonomové odmítli.

Lepší jsou podle nich slevy na sociálním pojištění a více hodin, kdy je možné pracovat na dohodu. Dostupnější budou také úvěry - stát by se měl podělit s bankami o část rizika při půjčování malým a středním podnikům.

Opatření vyjdou státní pokladnu na desítky miliard korun. Podle člena rady, analytika ČSOB Tomáše Sedláčka, to ale nejsou závratné náklady, měly by se vrátit. Plán by měl premiér Mirek Topolánek pozítří představit i poslancům.

Opozice ale vládu dlouhodobě kritizuje, že měla krizi řešit už dávno. Navíc chce, aby se návrhy z balíku projednávaly samostatně. Věří proto, že je vláda nepředloží na jednání jako jeden celek. V Ranním interview Radiožurnálu to řekl místopředseda ČSSD Milan Urban:

"Já doufám, že bude příležitost debatovat o těch jednotlivých návrzích samostatně a také o nich samostatně hlasovat. Pokud by to bylo v jednom balíku, mohli bychom s tím mít velký problém. Protože tam jsou návrhy, se kterými zásadně nesouhlasíme."

Ministři budou dnes opět řešit důchody

Vláda projedná přípravu třetí etapy důchodové reformy. Jde hlavně o možnost dobrovolně převádět část peněz na důchodové pojištění do soukromých fondů. V praxi by to chodilo tak, že by peníze nejdřív vybrala Česká správa sociálního zabezpečení. Potom by je poslala do fondu, který by si klient vybral. Fondy by mohly peníze investovat, zhodnocení by potom posílaly zpět klientovi přes Českou správu sociálního zabezpečení.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by si přál, aby se třetí etapa reformních kroků spustila od příštího roku. Systém podle něj nebude výhodný úplně pro všechny:

"Určitě bude výhodný především pro mladší ročníky. Protože tento způsob zabezpečení na stáří, který funguje úspěšně v celém vyspělém světě, počítá především s dlouhodobým spořením. Nemluvíme tady o spoření typu 10 nebo 15 let, se kterým je u nás spjato slovo dlouhodobé, ale mluvíme spíše skutečně o horizontu 30, 35 nebo 40 let".

Teď se odvádí na důchodovém pojištění 28 procent příjmu. Čtyři procenta z toho by si lidé od příštího roku mohli převést do soukromých fondů. Další dvě procenta by si doplatili sami. Říká se tomu opt-out. Nesouhlasí s ním opozice ani odbory, protože si myslí, že je to moc riskantní.

Výhrady odborů už dříve potvrdila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová: "Odbory budou sledovat další etapu důchodové reformy. Nejvíce jim vadí, aby důchodové pojištění zavedením takzvaného opt-outu nepřešlo přímo do soukromých fondů."

Pomůže Česku vládní protikrizové opatření?Hlasujte v naší anketě!

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme