Protipovodňové ochrany se úspory nedotknou, letos na ni půjdou dvě miliardy

Ministerstvo zemědělství letos plánuje do prevence před povodněmi investovat dvě miliardy korun. Jde o přibližně stejnou sumu jako v loňském roce. Většinu peněz přitom poskytne Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protipovodňová vana v Ústí nad Labem

Protipovodňová vana v Ústí nad Labem | Foto: Frederik Velinský | Zdroj: Český rozhlas

Podle náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka se protipovodňových opatření nedotknou úspory, které musejí jednotlivá ministerstva najít.

„To vázání se nedotýká investic, které jdou do této infrastruktury i z toho důvodu, že se jedná o finanční prostředky zejména z Evropské investiční banky,“ vysvětlil.

Doplnil, že v období od roku 2007 do roku 2013 může Česko na protipovodňové projekty využít až 11 miliard korun, převážně právě z Evropské unie.

„Nemůžeme zabránit tomu, aby povodně vznikaly, ale můžeme zabránit tomu, aby nezpůsobovaly tak velké škody. To je cílem toho dotačního titulu,“ dodal Kendík.

Prioritou protipovodňové ochrany je podle ministerstva zemědělství Povodí Bečvy, které z hlediska povodňových rizik v Česku, patří mezi nejexponovanější území. Vážné škody tam způsobila velká povodeň v roce 1997 i menší v roce 2010.

Celkově povodně za posledních 14 let způsobily v Česku škody za více než 170 miliard korun a na svědomí mají 123 lidských životů.

Zbyněk Zykmund, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme