Prouza: Základní svobody společného trhu EU jsou nedělitelné. Británie si nemůže vybírat jen některé

V Bruselu se dnes kvůli brexitu scházejí unijní ministři a prezidenti ostatních 27 zemí Evropské unie. Evropa čeká, kdy Londýn oficiálně oznámí, že chce z unie odejít. Britští politici se k tomu ale zatím nemají, a to ani zastánci brexitu. Prý si musejí nejdřív sami ujasnit, jakou formu vztahů s unií vlastně chtějí po svém odchodu mít. EU ale nezačne s Londýnem jednat o detailech vystoupení, dokud o něj Británie formálně nepožádá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

China Investment Forum 2015, Tomáš Prouza

China Investment Forum 2015, Tomáš Prouza | Foto: Filip Jandourek

„Britové začali oddalovat začátek procesu a v tu chvíli nemá smysl začít jednat,“ řekl v ranním interview Radiožurnálu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„David Cameron před referendem sliboval, že pokud se Britové rozhodnou z EU odejít, oznámí to okamžitě a dvouletý proces postupného rozvádění začne běžet. Cameron ale nyní říká, že on to ještě neoznámí, možná jeho nástupce. V Británii se dokonce spekuluje o nových volbách,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se měla po brexitu změnit Evropská unie? I na to v ranním interview Radiožurnálu odpovídal státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Prouza také upozornil, že trhy Evropské unie by po odchodu Británie měly zůstat vzájemně otevřené.

„Pokud budou chtít Britové mít přístup na evropský trh, budeme my chtít i přístup na britský pracovní trh. EU od začátku stála na čtyřech základních svobodách – volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob. Vždycky to fungovalo dohromady a nemůže být součástí dohody s Británií to, že si Britové vyberou jen některé,“ naznačil.

Evropská unie by podle něj měla být v budoucnu akceschopnější a ne všechna témata by se měla řešit na mezinárodní úrovni.

„Jsou věci, které je potřeba udělat dohromady, ale pak jsou desítky drobností, úprav, regulací, které jenom řadu lidí otravují a nemají skutečně evropský přínos. A ty budeme muset efektivně škrtnout ze seznamu a zapomenout na to, že každý detail musí být shodný pro všech 27 zemí EU,“ uzavřel Tomáš Prouza.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme