Provoz elektrárny Dukovany nemusí být v budoucnosti rentabilní

Provoz jaderné elektrárny Dukovany nemusí být v budoucnosti ekonomicky rentabilní. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na to upozornila předsedkyně státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní mezinárodní inspektoři mohou požadovat, aby jaderný reaktor v Dukovanech byl vybavený dalším ochranným obalem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

“Kdyby tam bylo řečeno – Dukovany dostanou třetí vrstvu ochranné obálky, tak by jistě provozovatel velmi zvažoval, jestli se to vyplatí, nebo nevyplatí. Tohle už je opatření, které by bylo na hraně a bylo by potřeba velmi pečlivě analyzovat, jak dlouho by bylo třeba Dukovany ještě provozovat, aby se to vyplatilo.”

Drábová zároveň řekla, že z čistě technického hlediska není požadavek na zvýšenou ochranu dukovanské elektrárny očekávatelný.

Historie dukovanské elektrárny sahá už do 70. let minulého století. První reaktor byl uveden do provozu v roce 1985, poslední čtvrtý o dva roky později. Elektrárna pokrývá zhruba 20 procent spotřeby elektřiny v Česku.

Alžběta Rákosová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme