Provozovatel elektrárny Fukušima zaplatí 25 miliard dolarů odškodného

Japonská energetická společnost Tepco pravděpodobně zaplatí 25 miliard dolarů na odškodném za škody napáchané jadernou havárií v elektrárně Fukušima. Vládní návrh nově počítá se stropem na celkovou částku, kterou Tepco bude platit. Nechce společnost zruinovat úplně. Už tak je na tom velmi špatně. Od havárie ve Fukušimě se akcie Tepca propadly o 75 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima vypouští radioaktivní vodu přímo do oceánu

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima vypouští radioaktivní vodu přímo do oceánu | Zdroj: Reuters

Tepco by rádo uzavřelo účetní knihy za fiskální rok, který skončil v březnu. Očekává se, že skončí ve ztrátě okolo desíti miliard dolarů. Navzdory tomu chce být společnost do čtyř let opět v zisku.

25 miliard dolarů odškodného by Tepco mělo splácet celkem 10 let. Jak ale upozornil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Bouda, to není zdaleka konečná částka. Ta by podle něj měla být dvojnásobná. Zbytek doplatí další operátoři jaderných elektráren, do zvláštního fondu, každý podle svého podílu na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Fukušimy přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda ze zahraniční redakce.

„I těch 50 miliard dolarů jsou ale jen škody způsobené havárií. Například kompenzace lidem, kteří se musí odstěhovat z pásma. Návrh japonské vlády počítá také s tím že odstavení elektrárny Fukušima vyjde na 18 miliard dolarů a chlazení poškozených reaktorů na dalších 12 miliard ročně,“ přiblížil.

Většinu odškodného zaplatí odběratelé elektřiny, která má zdražit asi o 16 procent. "Nicméně Tepco počítá s tím, že se do čtyř let postaví na nohy a bude opět ziskové. Pomoci by mu v tom měl i ten zmiňovaný fond, který nakoupí akcie společnosti. Ty jsou teď prakticky neobchodovatelné. Ale společnost předpokládá, že se na trh vrátí v dubnu 2015," upozornil redaktor.

Japoncům vadí přístup vlády

Lidé v okolí Fukušimy japonskou vládu za její přístup k celé krizi kritizují. Nejenže podle nich teď chrání společnost Tepco finančně, ale pomáhá jí například i zvýšením radiačních limitů.

V okolí Fukušimy je nově povolená dvacetinásobná dávka pro děti něž před nehodou. Podle úřadů je to jediný způsob, jak umožnit dětem chodit do školy a hrát si venku. Tři čtvrtiny škol teď totiž nesplňují staré limity.

„Nově povolená dávka dvaceti milisievertů je srovnatelná se zaměstnancem německé jaderné elektrárny. Samozřejmě ještě není životu ani zdraví nebezpečná, ale spíš jde o princip. Rodičům takovéto zametání problému pod koberec vadí a tak proti vládě protestují,“ přiblížil Bouda..

Ondřej Bouda, pir, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme