Provozovatel televize Skylink a CS Link má obstavené účty. ČTÚ nezaplatil pokutu

Český telekomunikační úřad nechal obstavit účty provozovatele největší domácí satelitní televize Skylink. Důvodem je nezaplacení skoro desetimilionové pokuty. Tu měla lucemburská společnost M7 Group uhradit za to, že jí v Česku chyběla registrace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český telekomunikační úřad (ilustrační foto)

Český telekomunikační úřad (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

Registraci musí mít ze zákona každá satelitní televize. To znamená, že regulátorovi musí ohlásit zahájení vysílání. Lucemburská firma M7 Group provoz ale nahlásila se zpožděním.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) proto společnosti udělil pokutu ve výši 9,5 milionu korun. Ani po čtvrt roce ale firma nezaplatila. Úřad proto podniku nechal zmrazit bankovní účty. Informovaly o tom Lidové noviny.

„Z účtu dlužníka se podařilo zajistit celou tuto částku. Situace, kdy určitý subjekt, který své služby poskytuje de facto desetině obyvatel České republiky, takovýmto způsobem pohrdá pravomocným rozhodnutím orgánu veřejné moci, je zcela ojedinělá a svědčí o vztahu operátora k právním předpisům,“ říká mluvčí úřadu Martin Drtina.

Společnost M7 Group je jedním z hlavních poskytovatelů služeb elektronických komunikací v Česku. Spadá pod ní největší tuzemská satelitní televize Skylink a CS Link. Konkurenty má jen dva - Digi TV a Free Sat. Od příštího roku by ale na trh mohl přijít nový hráč, a to slovenský AntikSat.

Společnost se brání tím, že se řídila stanoviskem lucemburského regulátora. Podle něj totiž nebylo nutné se v Česku registrovat. Pokuta se navíc firmě zdá příliš nadsazená. Proti sankci a rozhodnutí telekomunikačního úřadu se proto společnost rozhodla bránit právní cestou.

„My se stanoviskem ČTÚ nesouhlasíme, a proto jsme proti tomuto rozhodnutí podali žalobu u Městského soudu v Praze a čekáme na soudní jednání,“ vysvětluje člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník.

Podle něj se spor a milionová sankce zákazníků žádným způsobem nedotkne. Pokuta a následné obstavení účtu by údajně neměly ohrozit ani chod firmy.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme